Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
8 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Te restauracje upadły mimo Kuchennych Rewolucji
Nowy sezon „Kuchennych Rewolucji” ruszył 3 marca 2022. W kolejne czwartki na antenie stacji TVN można było oglądać kolejne restauracje przechodzące...
Maciej Musiał otworzył klubokawiarnię. Zobacz najciekawsze restauracje gwiazd
Robert Lewandowski kusi burgerami i żeberkami, Ewa Wachowicz polską kuchnią a Maciej Musiał kusi wuzetką. Wiele popularnych osób ze świata sportu, kultury,...
Najstarsze zakłady i fabryki w Polsce. Żywiły pokolenia Polaków. Zobacz zdjęcia
Polska ma długą tradycję produkowania żywności. Do czasów współczesnych, mimo różnych zawirowań historycznych, ostało się kilka fabryk i zakładów z wielkimi...
Kolczyki z pierogami i naszyjnik z oscypkiem. Na ten widok można zgłodnieć!
Katarzyna Hetman to utalentowana złotniczka, która fascynację jedzeniem przekuła na biżuterię. Stworzyła kolekcję kolczyków, pierścionków i naszyjników ze złota...
Najstarsze fast foody w Polsce. Ile kosztowały u nas pierwsze hamburgery?
17 czerwca 1992 roku u zbiegu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie otwarto pierwszą restaurację McDonald’s w Polsce. Na inauguracji pojawiły się...
Michał Milowicz otwiera restaurację. Wiemy, gdzie zjeść dania od znanego aktora
W ślad popularnego Youtubera Karola „Blowka” Gązwy idzie popularny aktor i piosenkarz Michał Milowicz. Artysta znany z filmu „Chłopaki nie płaczą” wystartował z...
Blowek otwiera wirtualną restaurację. Popularny youtuber stawia na burgery
Karol „Blowek” Gązwa, jeden z najpopularniejszych youtuberów w Polsce, otwiera sieć wirtualnych restauracji BlowBurgers. Influencer postawił na burgery z...
Katarzyna Bosacka odtworzyła koszyk z zakupami Andrzeja Dudy z 2015 roku. Jest drogo!
Wzrost cen produktów spożywczych na półkach sklepowych wpływa nie tylko na domowy budżet. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i specjalistka od zdrowej żywności...