Spis treści
GIS wycofuje 3 sosy Winiary
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu z obrotu i od konsumentów sosów marki Winiary. Przyczyną było otrzymanie informacji od producenta firmę Nestlé Polska S.A. (ul. Domaniewska 32 02-672 Warszawa) dotyczących określonych partii trzech produktów.
Ostrzeżenie GIS dotyczy następujących produktów:
Winiary Sos Boloński 500 g:
- nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026,
- nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026.
Winiary Sos pomidorowy do Spaghetti 500 g:
- nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.202,
- nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026.
Winiary Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348 g:
- nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025,
- nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025.
Uwaga na gluten w sosach pomidorowych
Przyczyną wycofania sosów z wymienionych partii jest wykrycie obecności glutenu w surowcu, który wykorzystano do produkcji tych sosów. Z tego powodu sosów określonych w tym komunikacie nie powinni spożywać konsumenci z nietolerancją glutenu (celiakią) lub alergią na pszenicę. Wskazane produkty mogą zaszkodzić ponadto osobom z nadwrażliwością na gluten (np. w przewlekłych chorobach jelit).
– Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej – wskazano.
Konsumenci, którzy kupili produkty z wyżej wymienionych partii, proszeni są o kontakt z Serwisem Konsumenta w celu umówienia wymiany produktów, pod numerem tel.: 800 16 16 66 lub e-mailem: [email protected]. Mogą też kontaktować się w przypadku jakichkolwiek pytań.
Podjęto działania, by sosy jak najszybciej wycofać ze sklepów. Państwowa Inspekcja Sanitarna ściśle współpracuje z producentem w celu ustalenia źródła i zakresu niezgodności.
Źródło: Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonych partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło: