Kompania Piwowarska inwestuje w Białymstoku

KP
Udostępnij:
Za ponad 2 mln zł Kompania Piwowarska nabyła działkę o powierzchni 1,3 ha w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Umowa kupna została podpisana 30 sierpnia br. O wygranej KP w przetargu przesądził wysoki poziom innowacyjności firmy.

Zagospodarowanie nowo nabytego terenu, który bezpośrednio przylega do Browaru Dojlidy, pozwoli poprawić warunki logistyczne tego obiektu.

Browar Dojlidy istnieje na piwowarskiej mapie Polski już niemal 250 lat, jednak jego intensywny rozwój przypada na początek obecnego wieku, odkąd został włączony do Kompanii Piwowarskiej w 2003 r. W ciągu czterech lat KP przeznaczyła na inwestycje ok. 150 mln zł. Browar Dojlidy został wówczas wyposażony w nową linię rozlewniczą, warzelnię, piwnice i magazyn wyrobów gotowych. Dzięki temu jego moce produkcyjne wzrosły prawie trzykrotnie.

W wyniku rozbudowy warzelni jej możliwości produkcyjne wzrosły z 16 do 24 warek na dobę. Powstała także nowa hala, w której zamontowano 15 fermentorów firmy Holvrieka (każdy o pojemności netto 3,2 tys. hl) i stanowisko propagacji drożdży z nowoczesnym propagatorem. Zwiększenie mocy produkcyjnych wymagało również znaczącej rozbudowy magazynów. Wcześniej białostockie Centrum Dystrybucji dysponowało powierzchnią magazynową niespełna 4 tys. m2, zaś wskutek rozbudowy magazyn powiększył się niemal trzykrotnie – do 12 tys. m2, co umożliwiło składowanie ponad 14 tys. palet produktu gotowego.

W ostatnich latach inwestycje w Browarze Dojlidy polegały głównie na unowocześnianiu technologii warzenia piwa lub były związane z ekologią i zrównoważonym rozwojem przedsiębiorstwa. Między innymi zastosowano w nim energooszczędne instalacje oświetlenia czy systemy zmniejszające zużycie wody potrzebnej do warzenia piwa. Zakup działki związany jest natomiast z rozbudową przestrzenną i zwiększeniem konkurencyjności Browaru Dojlidy poprzez zmniejszenie kosztów produkcji.

- Nasz browar dysponuje mocą produkcyjną rzędu 2,2 mln hektolitrów rocznie. Jednocześnie jest bardzo kompaktowy, ulokowany na niewielkiej przestrzeni. Uwarzenie takiej ilości piwa oraz dostarczenie wszystkich surowców jest dla nas obecnie sporym wyzwaniem logistycznym, szczególnie w szczycie sezonu, czyli wiosną i latem – tłumaczy Jacek Winiarski, dyrektor Browaru Dojlidy.

Teren o powierzchni 1,3 ha, przylegający do browaru, umożliwi przede wszystkim wprowadzenie udogodnień logistycznych i zmniejszenie uciążliwości ruchu samochodów ciężarowych w sąsiedztwie zakładu, co z pewnością docenią okoliczni mieszkańcy.

Działka może zostać również przeznaczona pod instalację do segregowania i dostarczania na linie rozlewnicze różnego rodzaju opakowań, która przy obecnych trendach panujących w branży piwnej jest pilnie potrzebna. Trzeba bowiem pamiętać, że piwne innowacje produktowe, które systematycznie trafiają na sklepowe półki, to nie tylko smaki i warianty piw, ale także coraz to nowe opakowania. To z kolei powoduje zwiększenie ilości i różnorodności opakowań. Wspomniana instalacja segregująca przyczyniłaby się do zwiększenia efektywności w tym obszarze działania browaru.

Browar zyskał prawo do nabycia działki w wyniku przetargu ogłoszonego przez Urząd Miasta. Został on rozstrzygnięty na korzyść Kompanii Piwowarskiej dzięki temu, że firma wykazuje się wysokim poziomem innowacyjności we wszystkich obszarach – zarówno produktów i procesów, jak i zarządzania – co z pewnością znajdzie odzwierciedlenie w sposobie zagospodarowania terenu w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym.

Kompania Piwowarska
skupia trzy browary o wieloletniej historii: Tyskie Browary Książęce (rok założenia - 1629), Browar Dojlidy w Białymstoku (1768) i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu (1895). Tu warzy między innymi: Żubra, Tyskie, Lecha, Dębowe, Redd'sa oraz kolekcję specjalności Książęcego. Jest częścią międzynarodowej grupy piwowarskiej SABMiller.

UE- Zobacz, gdzie ceny poszły najbardziej w górę

Wideo

Materiał oryginalny: Kompania Piwowarska inwestuje w Białymstoku - Kurier Poranny

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kiedy naprawimy ?
W dniu 01.09.2016 o 11:28, gdzie fabryki ? napisał:

Proszę napisać ilu było chętnych na tę działkę i co mieli zamiar na niej robić ?

podobno w Białymstoku brakuje działek w strefie przygotowanych pod budowę fabryk.

G
Gość

teraz piję mało piwa, ale kiedyś piwo z Doilid było dobre, a kiedy w ubiegłym roku kupiłem żubra to musiałem wylać do zlewu. Teraz wolę zapłacić parę groszy więcej i wypić z przyjemnością ŻYWIEC BOCK.

A
Anatol z Tuwima

Tylko Wigry Suwałki te piwo to było piwo

t
tak tak
W dniu 01.09.2016 o 14:44, koksik napisał:

dlaczego większość Żubrów jest z Poznania  a nie z Białegostoku?

bo z Białegostoku jest tyskie gronie i tyskie klasyczne i czasami wypuszczają lecha

k
koksik

dlaczego większość Żubrów jest z Poznania  a nie z Białegostoku?

z
zenek
Tylko jak to sie przeklada na to ze kompania juz nie jstnieje zostala sprzedana tylko nie wiadomo komu i jakie beda dalsze losy browaru bialystok
n
nik

Niestety Dojlidy nie produkują już tradycyjnego browca.

Teraz to co robią to przemysłowy napój alkoholowy o smaku piwa.

Wszystkie duże browary raczą nas tym chemicznym g....m.

Ani to smaczne, ani zdrowe. Tyle że wali w łeb po kilku butelkach po ich wypiciu jak i przebudzeniu.

Ja nie piję już tego ścierwa od kilku lat bo na drugi źle się po nich czułem.

Kac jak cholera i trampek w gębie.

Na szczęście można nabyć produkty mniejszych niszowych warzelni produkujących smaczne piwa.

My zaprzedaliśmy swój dotychczasowy dorobek zagranicznym koncernom i dajemy się im doić.

Czesi nie pozwolili aby przemysł sprofanował ich narodowy napój.

Trzeba brać przykład z najlepszych

g
gdzie

a mi brakuje piwa magnat herbowe i clasic z lat 90 najlepsze były z Białegostoku piwka

g
gdzie fabryki ?

Proszę napisać ilu było chętnych na tę działkę i co mieli zamiar na niej robić ?

Dodaj ogłoszenie