2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Trend nr 1: Akcja FERMENTACJA...
fot. Mariusz Kapała / Gazeta Lubuska

TOP-6 nowości kulinarnych 2019 roku. Musisz to wiedzieć, by Twoje gotowanie było smaczne, zdrowe i szło z duchem czasu

Trend nr 1: Akcja FERMENTACJA
Od kilku sezonów badacze światowej sceny kulinarnej ogłaszają, że oto nadszedł czas kiszonek. Fascynuje nie tylko ich smak czy prozdrowotne właściwości, ale także sam proces przygotowania. Bo właśnie mnogość procesów kryjących się pod hasłem „fermentacja” będziemy chcieli zgłębiać w 2019 r.
- Każdy kraj czy kontynent wytwarza swoje produkty fermentowane. Często moi rozmówcy nie wierzą, że można fermentować dosłownie wszystko: owoce, ryby, owoce morza, kwiaty, kamienie, liście czy mleko – mówi Michał Kępiński, kucharz, który kisi m. in. kalafiory, truskawki, stokrotki czy miód, a doświadczenie kulinarne zdobywał w KOKS (1 gwiazdka Michelin) czy Maaemo (3 gwiazdki Michelin), a jego profil na Instagramie obserwuje m.in. chef René Redzepi.
Domowe kiszenie stało się bardzo modne, a Polacy coraz chętniej chcą się tej znanej od pokoleń sztuki uczyć. Świadczą o tym chociażby prowadzone przez Kępińskiego warsztaty z fermentacji organizowane w CookUp, które sprzedają się jak świeże bułeczki.

Co nas zaskoczy w 2019 r.? - Laboratorium restauracji Noma pod czujnym okiem szefa Davida Zilbera fermentuje na przykład owady, których to kiszenie już w najbliższych latach będzie dla nas tak samo powszechne jak produkcja domowego kimchi – zapowiada Kępiński, po czym w kwestii osobistych inspiracji na 2019 r. dodaje: „Gdy myślę - znana restauracja i fermentacja na świecie - przychodzi mi do głowy jedna odpowiedź: Faviken. Restauracja Magnusa Nilssona fermentuje świeże owoce, warzywa czy mięso przez cały rok serwując dania, dzięki którym otrzymała dwie gwiazdki Michelin.“

Przy okazji w 2019 r. warto przyglądać się też samemu Michałowi Kępińskiemu, który jako jedyny polski kucharz został zaproszony do udziału w pokazie w Mantzius w Kopenhadze, gdzie przez kilka dni będzie gotował swoje autorskie menu dla szefów kuchni najlepszych duńskich restauracji odznaczonych gwiazdkami Michelin.

Źródło: TRENDY KULINARNE 2019, RAPORT COOKUP TALENTS

Zobacz również

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Portret patrona patrolowca OPV SG-301 przekazany Morskiemu Oddziałowi Straży Graniczn

Złote Gody świętowało 14 małżeństw z Tarnobrzega [ZDJĘCIA]

Złote Gody świętowało 14 małżeństw z Tarnobrzega [ZDJĘCIA]

Polecamy

Narodowy przewoźnik odwołuje loty. „Ze względu na niestabilną sytuację”

Narodowy przewoźnik odwołuje loty. „Ze względu na niestabilną sytuację”

Ukraina bez wsparcia USA może szybko przegrać wojnę? Niepokojące słowa

Ukraina bez wsparcia USA może szybko przegrać wojnę? Niepokojące słowa

Z jakim ryzykiem wiąże się zatrudnienie freelancera na „czarno”?

Z jakim ryzykiem wiąże się zatrudnienie freelancera na „czarno”?