TOP-7 najbardziej drożejącej żywności:8.10.2018. Chleb podrożał już o 20 proc., a ceny masła, jajek szybko w górę
Jaja dla wielu Polaków są substytutem mięsa i głównym źródłem białka zwierzęcego. Przeżyły one już swoją cenową story w ubiegłym roku gdy z dnia na dzień podwoiły się koszty ich zakupu wskutek skażenia w krajach Beneluksu i gwałtownego wzrostu importu z Polski na tamtejsze rynki. Skoczyły na poziom 80 gr za sztukę, potem nieco spadły, ale obecnie na średnim poziomie 80 groszy się utrzymują. Przy czym w supermarkecie można je kupić po 40-60 groszy, ale naprawdę przyzwoite jajko z tradycyjnego chowu nie kosztuje mniej niż 1 zł.
Ta stabilizacja cen – na wysokim jednak poziomie – może być jednak tylko cieszą przed burzą cenową. Dlaczego? Jak już się rzekło, jako substytut mięsa zanotować muszą zwiększenie popytu w związku z szybkim wzrostem cen mięsa (susz, drogie pasze). Ponadto drogie pasze nie pozostaną bez wpływu także na koszt produkcji jajek.