Wybór owoców starych odmian jest coraz mniejszy. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśnia prof. Agnieszka Masny

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Gala, jonagored, rubin, ligol, lobo - to jedne z najpopularniejszych odmian jabłek w sprzedaży.
Gala, jonagored, rubin, ligol, lobo - to jedne z najpopularniejszych odmian jabłek w sprzedaży. Oskar Nowak/Polska Press
Coraz trudniej kupić owoce czy warzywa starych odmian, co sygnalizują nam czytelnicy. W skrzynkach stoisk z owocami powtarza się kilka tych samych odmian jabłek, mimo że w Polsce zarejestrowanych jest kilkadziesiąt. Podobnie z innymi uprawami sadowniczymi. Do takiego stanu moglibyśmy doprowadzić my sami, konsumenci, którzy poszukują owoców bez skazy: żadnych odgnieceń, uszkodzeń skórki, w idealnym kolorze i kształcie.

Spis treści

- Ciągle widzę w moim osiedlowym sklepie te same odmiany jabłek. Czy żeby zjeść kosztele, to muszę ją sobie posadzić? - zastanawia się jeden z czytelników Strefy Agro. Nie tylko on uważa, że wybór odmian zarówno warzyw, jak i owoców na straganach i w sklepach warzywnych jest coraz mniejszy, brakuje tych o wyrazistym smaku, starych odmian. Pytane sprzedawczynie mówią, że biorą to, co jest w hurtowni.

Czy rzeczywiście jest taki trend w ogrodnictwie? Trudniej kupić owoce starych odmian? Zapytaliśmy ekspertkę, dr hab. Agnieszkę Masny, Prof. Instytutu Ogrodnictwa - Państwowego Instytutu Badawczego, kierownik Pracowni Genetyki i Hodowli Roślin Sadowniczych, Kierownik Zakładu Hodowli Roślin Ogrodniczych.

Wybór owoców starych odmian jest coraz mniejszy

- Rzeczywiście, wybór owoców starych odmian roślin sadowniczych na rynku detalicznym (również hurtowym) jest coraz mniejszy. Wynika to z trudności w uprawie w związku z wprowadzeniem nowoczesnych technologii prowadzenia sadów i jagodników, które nie zawsze sprawdzają się w przypadku odmian starych - wyjaśnia prof. Instytutu Ogrodnictwa.

- Obecnie w produkcji dominują sady półkarłowe i karłowe, sadzone w zagęszczeniu od ok. 1000 do nawet 3000 drzew na hektar, wymagające dobrych gleb, silnego cięcia, konstrukcji podtrzymujących drzewa oraz systemu nawadniania i fertygacji. W takim zagęszczeniu drzew wzrasta presja patogenów i szkodników, dlatego do uprawy wybierane są z reguły odmiany odporniejsze na te czynniki.

Wywieramy presję jako konsumenci, poszukują idealnych owoców

Producenci poszukują odmian o konkretnych cechach, które będą trwałe w transporcie i jednocześnie smakiem, kolorem i kształtem odpowiadały większości konsumentów?

Jako konsumenci chcemy dostępności owoców przez niemalże cały rok, czy to świeżych, czy przechowywanych (ale z zachowaniem ich pełnej wartości). - Z tego względu duża uwaga hodowców skierowana jest na uzyskanie odmian o owocach nie ulegających odgniotom i uszkodzeniu skórki podczas zbioru, trwałych w transporcie, a także dobrze i długo przechowywały się.

Prof. Agnieszka Masny zwraca uwagę na jeszcze jeden ważny aspekt: Jednakże, priorytetem jest atrakcyjność i jakość owoców, które powinny być jednolitego kształtu, dobrze wybarwione, o odpowiedniej teksturze i smaku, a także zawierające duże ilości witamin i związków prozdrowotnych o działaniu antyutleniającym i antykancerogennym, jak fenole, antocyjany, kwas askorbinowy czy elagowy.

Jakie mają być nowe odmiany owoców? W poszukiwaniu ideału

Jakich cech poszukuje się dziś, tworząc nowe odmiany warzyw i owoców? Jak wiele czasu potrzeba, aby się rozpowszechniły?

Ekspertka z Instytutu Ogrodnictwa zaznacza, że kierunki hodowli są nieco inne dla każdego z gatunków roślin sadowniczych, ale trendy są zbliżone dla wszystkich. Wymienia, że są to przede wszystkim:

  • wysoka odporność na stresy biotyczne (choroby i szkodniki roślin i owoców) oraz abiotyczne (susza, zbyt niskie lub zbyt wysokie temperatury),
  • lepsza przydatność do nowoczesnych technologii produkcji (kombajnowy zbiór owoców, uprawa pod osłonami, uprawa szpalerowa deserowych odmian roślin jagodowych)
  • oraz jakość owoców (wielkość, atrakcyjność, kształt, barwa skórki i miąższu, jędrność, trwałość pozbiorcza, zdolność do przechowywania, zawartość związków bioaktywnych).

Ekspertka wskazuje, że w przypadku czereśni i wiśni istotna jest także odporność na pękanie owoców, u brzoskwini – redukcja kutnera, zaś w borówkach – obecność niebieskiego nalotu.

Nowe odmiany nie powstają z dnia na dzień, to długotrwały proces.

- Proces hodowlany trwa, w zależności od gatunku, od 10-12 lat (rośliny jagodowe) do nawet 16-20 lat (rośliny drzewiaste). Następnie potencjalne odmiany zgłaszane są do badań rejestrowych, które trwają od 3 do 5-6 lat. Kolejny etap to promocja odmiany, jej intensywne rozmnażanie przez licencjonowane gospodarstwa sadownicze oraz wdrażanie do produkcji towarowej, trwające kolejne kilka lat - wyjaśnia prof. Agnieszka Masny.

Z nowościami trudno przebić się do sadowników. - W sytuacji wspólnego rynku UE oraz łatwej dostępności producentów do setek odmian zagranicznych w każdym gatunku roślin sadowniczych, szybkie i szerokie rozpowszechnienie nowych odmian jest bardzo trudne i kosztowne. Producenci od lat sadzą z reguły te same odmiany, ponieważ ich owoce są znane przez konsumentów i przez to znajdują łatwy zbyt - komentuje specjalistka.

Przeczytaj też: Przymrozki znacznie osłabiły polskie sady. Nie wszyscy jednak ubezpieczyli uprawy

- Często o nagłym wzroście popularności danej odmiany decyduje dopiero wystąpienie w danym sezonie anomalii pogodowych, które potrafią drastycznie obniżyć plon i jakość owoców, a nawet zdziesiątkować nasadzenia odmian zagranicznych o niskiej adaptacji do klimatu Polski, dzięki czemu doceniane zostają odmiany rodzime o lepszej wytrzymałości na warunki stresowe i porównywalnej lub lepszej jakości owoców.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.