Zoom - jak korzystać z aplikacji w pracy lub szkole?

Anna Bartosiewicz
Anna Bartosiewicz
Allie Smith/ Unsplash.com
Zoom to aplikacja do wideo czatów. Cieszy się dużym zainteresowaniem wśród organizatorów konferencji, webinarów i zajęć online. Zobacz, jak korzystać z aplikacji Zoom.

Zoom to aplikacja, która działa zarówno na urządzeniach mobilnych, jak i desktopowych. Ponadto do spotkania na Zoomie można dołączyć z przeglądarki, ale wówczas tylko niektóre funkcjonalności są dostępne. Aplikację można pobrać ze strony https://zoom.us/download, z Google Play lub App Store. Osoby, które nie chcą instalować oprogramowania, mogą także pobrać wtyczkę do Zooma w Google Chrome.

15 najlepszych aplikacji do webinarów i wideo rozmów. Są nie...

Aplikacja należy do firmy Zoom Voice Communications. Jej założycielem jest mieszkający w Stanach Zjednoczonych miliarder chińskiego pochodzenia, Eric Yuan.

Jak dołączyć do spotkania w aplikacji Zoom?
Aby dołączyć do spotkania, należy kliknąć lub tapnąć w link udostępniony przez organizatora. Użytkownicy korzystający z aplikacji powinni automatycznie zostać przekierowani do Zooma, a następnie potwierdzić chęć dołączenia do wideo konferencji. Do spotkania na Zoomie można również dołączyć z poziomu aplikacji, wybierając opcję „Join a meeting” i wpisując kod spotkania (ciąg cyfr z linku udostępnionego przez gospodarza). Korzystając z tej opcji, można wybrać nazwę, pod jaką będzie się figurować w trakcie wideokonferencji. Warto także wyłączyć kamerę, aby uniknąć kłopotliwych sytuacji podczas przygotowań do spotkania.

10 aplikacji, które usprawnią komunikację podczas pracy zdalnej

Jak zapanować nad grupą podczas spotkania na Zoomie?
Dołączając do spotkania z poziomu aplikacji Zoom, można wyłączyć wideo, klikając lub tapiąc w „Turn of my wideo”. Kamerę oraz głośnik można włączyć i wyłączyć w dowolnym momencie. Wystarczy kliknąć bądź tapnąć odpowiednio w ikonę mikrofonu lub kamery (obie znajdują się w dolnej belce, w lewym dolnym rogu ekranu czy monitora). Gdy dźwięk, tudzież obraz z kamery słuchacza jest wyłączony, odpowiednia ikona pozostaje przekreślona na czerwono.

Docelowo mikrofony i kamery osób dołączających do spotkania powinny być wyłączone. Gospodarz spotkania może o to zadbać, wybierając odpowiednie funkcje w panelu Zoom. Organizator może także skorzystać z opcji, która umożliwia mu kontrolę mikrofonów i kamer uczestników spotkania. Jeżeli nie chce, ma możliwość pozostawienia poszczególnym osobom kontroli nad własnym dźwiękiem i obrazem.

Jak zabrać głos, gdy mikrofony są wyłączone?
Jeżeli host kontroluje mikrofony uczestników spotkania, osoba, która chce coś powiedzieć, powinna podnieść rękę. W tym celu należy kliknąć lub tapnąć w przycisk „Raise Hand”, na desktopie widoczny w prawym dolnym rogu, pod listą uczestników. Osoba, która chce zrezygnować z zabrania głosu, może kliknąć lub tapnąć w miejsce z ikoną dłoni i napisem „Lower hand”.

W trakcie spotkania uczestnicy mogą także zadawać pytania na czacie. Umożliwia on wysyłanie prywatnych wiadomości lub pisanie komentarzy na forum. Listę uczestników spotkania można sprawdzić, klikając lub tapiąc w „Participants”.

Jak przebiega praca grupowa na Zoomie?
Prowadzący może podzielić uczestników spotkania na grupy o wybranej przez siebie liczbie osób („Breakout rooms”). Ma możliwość przypisania słuchacza do konkretnej grupy lub losowego podziału uczestników. Przydzielenie do grupy skutkuje przeniesieniem do indywidualnego pokoju spotkań. Rozmowy w grupach nie są widoczne, ani słyszalne dla pozostałych uczestników spotkania. Podczas pracy grupowej można także poprosić gospodarza o pomoc, klikając lub tapiąc na dolnej belce w „Ask for help”.

Kwarantanna domowa a sytuacja pracowników i osób samozatrudn...

Aby opuścić pokój do pracy grupowej, wystarczy kliknąć lub tapnąć w czerwony napis, który znajduje się na dolnej belce, w prawym dolnym rogu ekranu, „Leave Breakout Room”. Aby powrócić do grupy, trzeba kliknąć lub tapnąć w „Join Breakout Room” na dolnej belce (znajdują się przy nim cztery kwadraciki).

Zoom a bezpieczeństwo
Ostatnio Zoom wprowadził szereg zabezpieczeń, które mają zwiększyć bezpieczeństwo użytkowników, m.in. logowanie się do spotkań po podaniu hasła i domyślnie poczekalnie, które uczestnicy telekonferencji mogą opuścić, dopiero gdy zostaną dopuszczeni do spotkania przez administratora. Od 8 kwietnia dostępna jest również opcja „security” (bezpieczeństwo). Dzięki niej host może przejąć kontrolę nad uczestnikami spotkania, np. zablokować im możliwość włączenie kamery i mikrofonu oraz udostępnianie widoku pulpitu.

Zamiast tarcz miliardy euro z Brukseli?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3