Gotujesz tak ryż albo kaszę? Jak najszybciej przestań! Trujesz siebie i swoją rodzinę

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Lubisz gotować go szybko i wygodnie? Jeśli nie chcesz sobie szkodzić, rób to inaczej niż zalecają na opakowaniach producenci. Tak przyrządzisz ryż i kaszę w bezpieczny sposób, dzięki któremu ziarna będą też bardziej wartościowe.

Spis treści

Czy gotowanie ryżu w woreczkach jest szkodliwe?

Gotowanie ryżu w torebkach to metoda uznawana za szkodliwą z powodu kontaktu tworzywa sztucznego z ziarnami. Ma on miejsce w wodzie i warunkach długotrwałego podgrzewania, co wyjątkowo sprzyja przenikaniu mikroplastikówi innych chemikaliów do zawartości garnka.

Ręka rozcina nożyczkami woreczek z ugotowanym ryżem
Wygodniej, ale wcale nie szybciej, a zwłaszcza nie zdrowiej. Torebkowany ryż i kasze to szkodliwy wynalazek
Thomas Demarczyk/Getty Images

Co więcej, torebki do gotowania, w które pakowane są ryż i kasze, są drobno perforowane, a dziurki mają nieregularne krawędzie. Taka konstrukcja woreczka ułatwia co prawda dopływ wody do nasion, ale wielokrotnie zwiększa powierzchnię kontaktu plastiku z wodą.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Jeśli ktoś ma dodatkowo nawyk dolewania do garnka odrobiny oleju (stosuje się go przeciw zlepianiu ziaren), sytuacja wygląda jeszcze gorzej. Tłuszcze stanowią rozpuszczalnik dla związków zawartych w plastiku. To między innymi bisfenole takie, jak BPA. Związki te mają działanie hormonalne w organizmie i zakłócają naturalną gospodarkę tymi związkami. Narażenie na bisfenol A powiązano z niepłodnością, rozwojem raka piersi czy prostaty, wczesnym dojrzewaniem u dzieci. Ustalono też m.in., że BPA sprzyja astmie i zakłóca nabywanie odporności na bakterie. Niestety, przechodzi do wody i jedzenia także bez obecności tłuszczu.

Stosowanie tego związku jest zabronione w naczyniach dla niemowląt, producenci celowo wycofują go też i oznaczają odpowiednio takie produkty. Należy jednak pamiętać, że to tylko jedna substancja w morzu podobnych, takich jak BPB, BPS, BPAF itp. Kontaktu jedzenia z plastikiem lepiej więc unikać, zwłaszcza, że jest już nim znacznie zanieczyszczone.

Czy ryż w saszetkach jest zdrowy?

Produkowany w Chinach ryż już w formie suchej jest zanieczyszczony znacznymi ilościami tworzyw sztucznych – niezależnie od tego, czy jest pakowany w plastik, czy w karton. Ryż w dziurkowanych saszetkach nawet bez gotowania będzie miał ich jeszcze więcej, dlatego nie jest to zdrowy wybór.

W australijskim badaniu aż 95 proc. próbek ryżu zawierało plastiki, głownie polietylen, polipropylen i politereftalan etylenu. Ich poziom wynosił średnio 3,7 mg na 100 g. Na szczęście udowodniono też, że ilości te można zmniejszyć o 20-40 procent poprzez wstępne wypłukanie nasion wodą. To możliwe w przypadku ryżu luzem, a nie w torebkach. Płukanie obniża ponadto stężenie arsenu, który jest kumulowany przez ryż.

Jest jeszcze inny powód, dla którego nie należy gotować w saszetkach ryżu i pakowanych tak produktów zbożowych.

Czytaj też: Jak usunąć mikroplastik z wody? Ta metoda działa

Dlaczego nie gotować kaszy w woreczku? Traci więcej od ryżu

Gotowanie kaszy czy innych ziaren w woreczkach ma dodatkową wadę. Oprócz przysparzania im znacznych ilości plastiku, pozbawia je też ważnych składników odżywczych.

To skutek dodania zbyt dużej ilości wody. Szczególnie niepolerowane kasze, a także ryż brązowy czy inaczej pełnoziarnisty, które są najbogatsze w cenne związki odżywcze, tracą ich najwięcej. Wypłukiwanie związków rozpuszczalnych w wodzie skutkuje tym, że gotowe jedzenie ma mniej składników mineralnych takich, jak magnez czy żelazo, a także witamin z grupy B.

Wszelkie nasiona najlepiej gotować w takiej objętości wody, która zostanie przez nie wchłonięta – wraz z rozpuszczonymi przez nią związkami. To także poprawia ich smak. Dla ryżu to zwykle 1,5-2 szklanki wody na 1 szklankę ziaren. Lepiej dodać najpierw mniej płynu, bo w takcie gotowania zawsze można uzupełnić brakującą ilość. W przypadku kaszy proporcje zależą od jej rodzaju.

Niestety, polscy producenci prawie nigdy nie podają ich na opakowaniu, ale można łatwo znaleźć je w internecie. A co z ziarnami w woreczkach? By uniknąć błędów w gotowaniu ryżu czy kaszy, zawsze można je wyjąć, opłukać i wrzucić do wody luzem.

Źródło: Plastics contamination of store-bought rice Journal of Hazardous Materials

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia