1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku, np. z cebulą to...
fot. pixabay.com, AGW

Robimy białą kiełbasę

Biała kiełbasa pieczona w piekarniku, np. z cebulą to alternatywa dla wersji gotowanej i podgrzewanej. Wcześniej i tak powinniśmy ją zaparzyć.

Wiesz już, jakie mięso wybrać, czas zabrać się do działania. W pierwszym kroku pokrój mięso na mniejsze kawałki.

2 z 7
Mięso trzeba zmielić w maszynce, a następnie połączyć ze...
fot. pixabay.com

Wyrabianie mięsa na białą kiełbasę

Mięso trzeba zmielić w maszynce, a następnie połączyć ze sobą, dodać przyprawy oraz wodę. W kolejnym kroku wyrabiamy mięso ręcznie, by składniki dobrze się połączyły. Mocno ugniataj całość przez ok. 10 minut.

Pamiętaj, by mięso było dobrze doprawione, inaczej po ugotowaniu kiełbasa będzie mdła.

Odstaw mięso na 2-3 godziny do lodówki, w tym czasie przejdzie smakiem przypraw.

3 z 7
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej...
fot. pixabay.com

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito

Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.

Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.

Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.

Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

4 z 7
Gotowe kiełbaski można zamrozić na surowo albo od razu...
fot. pixabay.com

Zaparzenia białej kiełbasy

Gotowe kiełbaski można zamrozić na surowo albo od razu zaparzyć. W tym celu podgrzej wodę w sporym garnku do temperatury ok. 80 stopni i trzymaj w niej kiełbaski ok. pół godziny. Można jeść!

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Prezydent RP w Zakopanem: Mam nadzieję, że uda się dokonać rewitalizacji Nosala

Prezydent RP w Zakopanem: Mam nadzieję, że uda się dokonać rewitalizacji Nosala

Ruszyła budowa okrętu. To flagowy program o wartości 15 mld zł

Ruszyła budowa okrętu. To flagowy program o wartości 15 mld zł

Nowy pomysł na legendarny zakład. Jest gwarancja długoterminowych zamówień

Nowy pomysł na legendarny zakład. Jest gwarancja długoterminowych zamówień

Zobacz również

Niewiadoma, Goczał, Wachowicz... Znamy małopolskich Ambasadorów Sportu i Turystyki

Niewiadoma, Goczał, Wachowicz... Znamy małopolskich Ambasadorów Sportu i Turystyki

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu