3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej...
fot. pixabay.com

Tyle kosztuje biała kiełbasa. Liczymy i podpowiadamy, jak zrobić białą kiełbasę w domu. Będzie taniej?

Nabijanie mięsa kiełbasy w jelito

Kiedy mięso jest w lodówce, przygotuj jelita. Najpierw zalej je ciepłą wodą na krótko, 15-20 minut, potem zmienić wodę i zostaw na co najmniej godzinę, a nawet i dwie.

Złóż elementy maszynki do mielenia, pamiętaj końcówce do kiełbasy, przeważnie jest w zestawie. Nie montuj w niej noża. Końcówkę posmaruj olejem i nabij jelito o jego wymoczeniu. Powinno być elastyczne.

Nałóż mięso i włącz maszynkę. Gdy wyjdzie z niej trochę mięsa, pozbędziesz się powietrza z urządzenia, dopiero wtedy zawiąż końcówkę jelita (po prostu nie nabijaj wcześniej całego.

Skręcamy jelito z mięsem na kiełbaski i gdy całe jelito zsuwa się już z końcówki maszyny, zostaw kilka centymetrów, żeby je zawiązać.

Zobacz również

Biegam, bo lubię! Trenowali na CKS Budowlani. Biegacze znów dopisali

Biegam, bo lubię! Trenowali na CKS Budowlani. Biegacze znów dopisali

Plenerowy koncert „Lasowiaków” w Stalowej Woli [ZDJĘCIA]

Plenerowy koncert „Lasowiaków” w Stalowej Woli [ZDJĘCIA]

Polecamy

Rozbił się amerykański myśliwiec F-16. Na pokładzie były niebezpieczne chemikalia

Rozbił się amerykański myśliwiec F-16. Na pokładzie były niebezpieczne chemikalia

Flaga Polski na Koloseum. Włochy uczciły rocznicę historycznego rozszerzenia UE

Flaga Polski na Koloseum. Włochy uczciły rocznicę historycznego rozszerzenia UE

Ostrzeżenie GIS z 30.04: Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 dla niemowląt po 6

Ostrzeżenie GIS z 30.04: Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 dla niemowląt po 6