Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
470 materiałów
Z mediami jestem związana od ponad dekady. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. W Polska Press pracuję już cztery lata, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, problemach gospodarstw, protestach, świadczeniach KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także przeczytasz wywiady z ciekawymi ludźmi z branży.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie:
2 maja nie załatwisz formalności w ARiMR? Sprawdź, czy placówki są czynne w majówkę
Dla wielu Polaków majówka to czas odpoczynku, ale także załatwienia spraw, na które przy codziennym trybie pracy często nie ma sposobności. Od połowy marca...
Majówkowy grill. Tyle zapłacisz za kiełbasę. W sklepach już promocje!
Wiosna rozgościła się na dobre, wielu z nas już planuje majówkowego grilla. W tym roku wypoczynek można przedłużyć. Jeden dzień urlopu sprawi, że potrwa on 5...
W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy
Sezon grzybowy kojarzy się z latem i jesienią. W tym roku jednak wszystko kwitnie szybciej – już w kwietniu widać bzy, tulipany i rzepak na polach. O tej porze...
Grzyb wart fortunę? Trafić na niego w Polsce to wyzwanie
W tym roku grzybiarze rozpoczęli sezon wcześniej niż zazwyczaj. W lasach, szczególnie na południu kraju, pojawiły się pierwsze borowiki i maślaki. Choć na...
Borowiki ceglastopore już są! Jak wyglądają i z czym możesz je pomylić?
Im więcej słońca, tym więcej grzybów. Z każdym miesiącem lista dostępnych dla grzybiarzy gatunków będzie się poszerzać. Wiosna nie jest zbyt obfita w zbiory,...
Polskie szparagi już w sprzedaży. Ile za pęczek?
Wiosna kojarzy nam się z nowalijkami. Świeża sałata na kanapce, chrupiąca rzodkiewka na przekąskę, czy też szczypiorek w sałatce – na te smaki czeka wielu z...
Coraz mniej marchwi w Polsce? Winna susza
Jedno z najpopularniejszych warzyw, podobnie jak ziemniak lub cebula regularnie pojawia się w menu. Jako przekąska, baza deserów lub dodatek do zupy nie tylko...
W tym roku truskawki nie będą tańsze. Rolnik płaci za produkcję
Jak wiosna, to nowalijki. Jak lato, to… truskawki. Miękkie owoce nieodłącznie kojarzą się z gorącym sezonem. Szklarniowe i tunelowe już zaczęły pojawiać się na...
Tak powinno się myć truskawki. Opłukanie wodą nie wystarczy
Na bazarach niedługo zaczną pojawiać się pierwsze krajowe owoce sezonowe, jednak to dopiero czerwiec prawdziwie ugości nas smakami zbliżającego się lata. To...
Czosnek polski a czosnek chiński. Łatwo je pomylić. Jak wybrać ten zdrowszy?
Często kupujemy główki czosnku, ale rzadko zastanawiamy się nad pochodzeniem produktu. Czosnek to czosnek. Okazuje się, że może być krajowy lub importowany z...