Spis treści
Od kwietnia na bazarach w sprzedaży będą pierwsze nowalijki. Kupimy rzodkiewki, dymki, szczypior. Lada moment rozpocznie się też sezon na młode ziemniaki i truskawki. O ile wiemy, jak zabrać się za bulwy z delikatną skórką, czy wiemy, jak dobrze umyć pełne smaku owoce?
Truskawki można dostać w sklepach przez cały rok, jednak warto wiedzieć, że są to owoce importowane. W Polsce sezon na nie trwa od kwietnia do września. Te, które pojawiają się w kwietniu i maju, pochodzą spod osłon, a wysyp gruntowych następuje w czerwcu.
Bezpieczeństwo spożywanych produktów ma istotne znaczenie, zwłaszcza w kontekście dzieci. Ci, którzy je mają, chcą dać pociechom naturalny i zdrowy smakołyk, który dostarczy im niezbędnych witamin. Z reguły truskawki są świetnym źródłem witamin i minerałów. Jeśli mamy własny ogródek lub sprawdzone źródło do oczyszczenia wystarczy zimna woda. Niestety, te kupione i spryskane chemią, muszą przejść dłuższą drogę.
Prawidłowe mycie truskawek. Woda nie wystarczy
Wydawałoby się, że dokładne opłukanie wodą sprawi, że truskawki będą gotowe do spożycia. Nic bardziej mylnego. Woda zmyje resztki ziemi, ale nie rozprawi się z pestycydami, o ile owoce były nimi wcześniej pryskane. Jeśli mamy sprawdzone źródło, możemy stwierdzić, czy zawierają resztki chemii, kupując jednak na straganie czy w sklepie, często takiej pewności nie ma. Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie.
Tak myj truskawki, aby pozbyć się chemii
Roztwory zasadowe i kwasowe pomagają pozbyć się szkodliwych bakterii. Sposób jest bardzo prosty. Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć.
Co ważne, nie należy zrywać szypułki przed płukaniem. Jak rozpoznać, czy truskawka była pryskana? Po kąpieli zazwyczaj woda pozostaje mętna. Umyte owoce trzeba przechowywać w lodówce i spożyć w miarę szybko.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
