
Mniszek lekarski i mlecz pospolity nie są tą samą rośliną, z tej drugiej nie zrobimy też zdrowego i słodkiego syropu, nazywanego zamiennie również miodem z mniszka, chociaż w jego produkcji nie biorą udziału pszczoły.

Przepis na syrop z mniszka jest niezwykle prosty, a im młodsze i wcześniej zebrane kwiaty, tym delikatniejszy smak będzie miał. Podstawą są kwiaty mniszka, woda i cukier, niektórzy zamiast cukru używają naturalnego miodu, a jeszcze inni dodają do syropu sok z cytryny, dzięki czemu płyn ma jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości.

Nie tylko dzieci uwielbiają dmuchać w białe, puszyste kule. Wbrew powszechnej opinii, nie jest to mlecz, a mniszek lekarski właśnie.

Kwiaty, liście, łodygi i korzenie mniszka można wykorzystywać na wiele różnych sposobów, nie tylko do własnego miodu, ale również do sałatek, zup, koktajli, czy ciepłych naparów.