
Pszczoły zbierają nektar, aby mieć pożywienie dla siebie. Jego nadmiar z zasklepionych woskiem plastrów zbierają pszczelarze, a efektem końcowym jest pyszny miód w słoiku.

Pracowite pszczółki
Pszczoły są nie tylko pracowite, ale żyją też w bardzo dużych skupiskach, czyli rojach. Takie pszczele osiedle może liczyć 20, a czasami i 100 tysięcy pszczół! Na jeden rój przypada jedna królowa, tysiące robotnic, ale też i kilkaset trutni. Każdy ma przydzieloną rolę, którą skrzętnie wykonuje.

Marne efekty?
Pszczoły odpowiedzialne za pobieranie nektaru i przenoszenie go do ula spędzają swoje życie po to, aby wyprodukować 1/12 łyżeczki miodu — tyle jest w stanie uzbierać 1 pszczoła podczas swojego całego życia. Jak się okazuje, na zaledwie 300 gram miodu pszczoły muszą przebyć dystans 88 500 km, a potrafią latać 24 km/h.

Nie tylko miód
Miód jest tak naprawdę efektem ubocznym ciężkiej pracy pszczół. Cieszy, ale są też rzeczy o wiele ważniejsze. Bez pszczół prawie nie mielibyśmy co jeść, bo zapylane przez nie rośliny dostarczają nam nawet do 90 proc. upraw! Dlatego wiele pasiek na całym świecie utrzymywanych jest nie dla miodu, a przede wszystkim po to, aby pszczoły zapylały plony, które później jemy.