Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle to do naszego kraju przenikała francuska tradycja kulinarna, z której już w XVI w. zaczęły

mat. prasowe

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle to do naszego kraju przenikała francuska tradycja kulinarna, z której już w XVI w. zaczęły czerpać polskie dwory. Współcześnie, produkty oraz potrawy z tego kraju cieszą się wśród Polaków dużą popularnością, a widok croissantów, bagietek czy różnych gatunków pleśniowych serów na półkach sklepowych, nie budzi zaskoczenia.
– Francuzi jadają w nieco innych porach niż Polacy. Śniadanie zwykle spożywane jest
około 8.00. Obiad je się między 12.00 a 14.00. Kolacja zwykle rozpoczyna się o 20.00. i może trwać do późnych godzin wieczornych. Częstym elementem ostatniego posiłku w ciągu dnia jest deska serów, z których słynie Francja – mówi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.
Produkuje się ich w tym kraju ponad 1000 rodzajów. Poszczególne regiony specjalizują się
w produkcji konkretnych gatunków, a tradycyjnych receptur i przywiązania geograficznego strzeże system kontroli AOC. Do najpopularniejszych rodzajów należą Roquefort, Brie, Camembert czy Neufchatel, coraz częściej pojawiające się również na polskich stołach. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3