2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle...
fot. mat. prasowe

Majowe przyjęcie. W domu, w ogródku czy na działce - deska serów zauroczy domowników i gości!

Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle to do naszego kraju przenikała francuska tradycja kulinarna, z której już w XVI w. zaczęły czerpać polskie dwory. Współcześnie, produkty oraz potrawy z tego kraju cieszą się wśród Polaków dużą popularnością, a widok croissantów, bagietek czy różnych gatunków pleśniowych serów na półkach sklepowych, nie budzi zaskoczenia.
– Francuzi jadają w nieco innych porach niż Polacy. Śniadanie zwykle spożywane jest
około 8.00. Obiad je się między 12.00 a 14.00. Kolacja zwykle rozpoczyna się o 20.00. i może trwać do późnych godzin wieczornych. Częstym elementem ostatniego posiłku w ciągu dnia jest deska serów, z których słynie Francja – mówi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.
Produkuje się ich w tym kraju ponad 1000 rodzajów. Poszczególne regiony specjalizują się
w produkcji konkretnych gatunków, a tradycyjnych receptur i przywiązania geograficznego strzeże system kontroli AOC. Do najpopularniejszych rodzajów należą Roquefort, Brie, Camembert czy Neufchatel, coraz częściej pojawiające się również na polskich stołach.

Zobacz również

Nastrojowy koncert Krzysztofa Antkowiaka. Artysta zaśpiewał w NOK-u!

Nastrojowy koncert Krzysztofa Antkowiaka. Artysta zaśpiewał w NOK-u!

Słowa szefa KGB Białorusi wywołały alarm w Kijowie

Słowa szefa KGB Białorusi wywołały alarm w Kijowie

Polecamy

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Prezes ORLEN S.A.: Grupa ORLEN będzie przewidywalna i przejrzysta

Awaria sieci ciepłowniczej. Mamy złe wieści

Awaria sieci ciepłowniczej. Mamy złe wieści

Za obecnością Polski najmniej badanych od 2013 roku

Za obecnością Polski najmniej badanych od 2013 roku