

Kuchnie polską oraz francuską łączą wspólne elementy. Zwykle to do naszego kraju przenikała francuska tradycja kulinarna, z której już w XVI w. zaczęły czerpać polskie dwory. Współcześnie, produkty oraz potrawy z tego kraju cieszą się wśród Polaków dużą popularnością, a widok croissantów, bagietek czy różnych gatunków pleśniowych serów na półkach sklepowych, nie budzi zaskoczenia.
– Francuzi jadają w nieco innych porach niż Polacy. Śniadanie zwykle spożywane jest
około 8.00. Obiad je się między 12.00 a 14.00. Kolacja zwykle rozpoczyna się o 20.00. i może trwać do późnych godzin wieczornych. Częstym elementem ostatniego posiłku w ciągu dnia jest deska serów, z których słynie Francja – mówi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.
Produkuje się ich w tym kraju ponad 1000 rodzajów. Poszczególne regiony specjalizują się
w produkcji konkretnych gatunków, a tradycyjnych receptur i przywiązania geograficznego strzeże system kontroli AOC. Do najpopularniejszych rodzajów należą Roquefort, Brie, Camembert czy Neufchatel, coraz częściej pojawiające się również na polskich stołach.

Koneserzy serów mają oczywiście wśród swoich kuchennych i domowych sprzętów odpowiednie deski i noże do serów. Ich brak jednak nie stanowi żadnej przeszkody s skomponowaniu i zaserwowaniu idealnej deski serów.

Dobrze skomponowana deska serów powinna zawierać od 3. do 6. jego gatunków. Klasyczne rodzaje to ser kozi lub owczy, ser z białą pleśnią, ser z niebieską pleśnią, ser twardy lub półtwardy. Wyjmij sery z lodówki około godziny przed degustacją.
Sery układaj według kolejności degustacji zaczynając od gatunku o najłagodniejszym smaku.
Podaj osobny nóż do każdego rodzaju sera, tak by nie zaburzać smaku żadnego z nich - radzi Anne Magré, wiceprezes E.Leclerc Warszawa Ursynów.