21 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu pn. KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g

Zagrożenie:

Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt - KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g

Numer partii - L211451V630

Najlepiej spożyć przed - 18.05.2022

Kraj pochodzenia: Argentyna

Producent - VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykrytym zanieczyszczeniu wdrożył procedurę wycofania z rynku wskazanej w komunikacie partii.

Organy urzędowej kontroli monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

22 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj konsumpcyjnych

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska

Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 06.12.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338

Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia,
ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent poinformował wszystkich odbiorców przedmiotowej partii jaj celem ustalenia stanów, zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji. W dniu 03.12.2021 r. PLW w Siedlcach pobrał urzędowe próby z podejrzenia z kurnika o numerze identyfikacyjnym 14261338. Producent oświadczył, iż do dnia otrzymania wyników prób urzędowych nie będzie wprowadzał na rynek jaj z kurnika o nr WNI 14261338.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez przedsiębiorców.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

23 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g

Numer partii: 0211101071

Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021

Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224



Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

29 listopada 2021r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia.

Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

24 z 138
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności...

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200g.

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 3210312

Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent - Zakłady Mięsne Łuków S.A., zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.


Zobacz kolejne zdjęcia produktów wycofanych ze sklepów wraz z opisami. Przesuwaj w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Pozostało jeszcze 113 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Stoisko Dziennika Zachodniego centrum debat na Europejskim Kongresie Gospodarczym

Stoisko Dziennika Zachodniego centrum debat na Europejskim Kongresie Gospodarczym

Mentalna transformacja kluczem do adaptacji w erze szybkich zmian

Mentalna transformacja kluczem do adaptacji w erze szybkich zmian

Zobacz również

Jesteśmy w okresie przedwojennym. Cyberczołgi są tuż za rogiem

Jesteśmy w okresie przedwojennym. Cyberczołgi są tuż za rogiem

Atom niezbędny dla bezpieczeństwa i taniej energii. "To szansa dla regionu"

Atom niezbędny dla bezpieczeństwa i taniej energii. "To szansa dla regionu"