
Pączki domowej roboty to nie tylko wyjątkowy smak, ale też niższy koszt. Wyliczamy, ile kosztują składniki do ich przygotowania. Zajrzyj pod kolejne zdjęcie, by poznać przepis na pączki, które wyrastają w zimnej wodzie.

Jak zrobić ciasto na pączki?
Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku rozpuść margarynę (możesz zamiennie użyć masła). Następnie ubij jajka z cukrem wanilinowym, a w kolejnym kroku wkrusz drożdże i utrzyj masę pałką.
Dodaj do jaj roztopioną margarynę i mleko o letniej temperaturze, a także mąkę. Całość wyrabiaj ok. 7 minut. Możesz dodać trochę alkoholu, by pączki nie chłonęły tak tłuszczu.
Teraz ważny moment. Do większej miski niż ta, w której masz wyrobione ciasto, wlej zimnej wody tyle, by miska z ciastem lekko się unosiła. Przykryj ściereczką i odczekaj ok. 40 minut, aż całość wyrośnie.

Pączki krok po roku
Z ciasta pączkowego wybieraj małe porcje i twórz z nich okrągłe placki. Na środek nałóż nadzienie, uformuj kulkę, dobrze sklejając łączenie. Odłóż na czystą ścieraczkę na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Smażenie pączków
Pączki smaż na złoty kolor w gorącym oleju. Pączek powinien unosić się na powierzchni. Wykorzystałam to tego brytfannę. Do smażenia tradycyjną metodą wykorzystuje się smalec.