2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał...
fot. RitaE/pixabay.com

Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?

Witamina B12

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii odkryli potencjał witaminy B12 przeciwko SARS-CoV-2 w ramach poszukiwań cząsteczek blokujących replikację koronawirusa. Według stworzonych przez nich modeli matematycznych w jego zwalczaniu pomogą molekuły o podobnym działaniu do remdesiviru, ale bez typowych dla niego efektów ubocznych.

Oprócz leku stosowanego w terapii wirusowego zapalenia wątroby warunki te spełniały różne formy witaminy B12, czyli kobalaminy (kobamamid, hydroksykybalamina i metylokobalamina) w stężeniach osiągalnych normalnie w organizmie.

Związki te działały skutecznie również wobec nowych, najbardziej niebezpiecznych wariantów koronawirusa, takich jak Delta z Indii, Beta z RPA i Alfa z Wielkiej Brytanii.

Najlepsze źródła witaminy B12 to produkty odzwierzęce, m.in. wołowina, ciemne mięso drobiowe, tłuste ryby morskie czy nabiał, ale również grzyby i produkty fermentowane.

Zobacz również

Książnica Stargardzka - najlepsza w Polsce? Trwa głosowanie!

Książnica Stargardzka - najlepsza w Polsce? Trwa głosowanie!

Ślubowanie radnych Nowej Soli i zaprzysiężenie prezydent. Ślubowania też w gminach

Ślubowanie radnych Nowej Soli i zaprzysiężenie prezydent. Ślubowania też w gminach

Polecamy

Odkryto złoże złota szacowane na ponad 155 ton

Odkryto złoże złota szacowane na ponad 155 ton

Śmiertelny wypadek na Dolnym Śląsku. Dwie osoby zginęły na miejscu

Śmiertelny wypadek na Dolnym Śląsku. Dwie osoby zginęły na miejscu

Nowi dowódcy w wojsku. Prezydent wręczył nominacje

AKTUALIZACJA
Nowi dowódcy w wojsku. Prezydent wręczył nominacje