
- Chwasty to trochę niewdzięczne słowo, ale lubię je odczarowywać. Mówiąc o chwastach, do głowy przychodzi coś niechcianego, negatywnego, ale tak naprawdę to jest przewrotne, bo te chwasty mają wiele zastosowań – mówi Katarzyna Banaś, autorka projektu Sianko.

Mirabelki
Choć jest to roślina nieco zapomniana, warto zapoznać się z jej wieloma właściwościami prozdrowotnymi i włączyć ją do swojej diety. Nikt nie pomyśli o mirabelkach, że są chwastami, ale są to rośliny rosnące dziko i wciąż dosyć łatwo znaleźć je w okolicy.

Pędy chmielu
Młode pędy chmielu również są jadalne, sezon na nie zaczyna się już w marcu. Nazywa się je najdroższym warzywem na świecie, w Polsce znajdziemy je za darmo, rosnące dziko. Można je usmażyć na maśle z dodatkiem czosnku.

Podagrycznik
Podagrycznik jest niezwykle zdrowy, kwitnie od maja do września, ale najsmaczniejszy jest ten zrywany w maju i czerwcu. Można go dodać do sałatki, zupy, a nawet usmażyć. Smakiem przypomina nieco marchew.