Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
585 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Hodowcy czekają na świąteczne podwyżki. Cena żywca wieprzowego w skupie
Hodowcy trzody chlewnej liczą na większe zapotrzebowanie ubojni przed Bożym Narodzeniem, a tym samym wzrost cen, które otrzymają na świnie. Zbliżające się...
Gąski gąski do domu! Czy chów gęsi może się opłacać?
Gęsina nie jest najtańszym mięsem, jeśli przyjrzymy się cenom potraw serwowanych w listopadzie na targach i w restauracjach. To jednak ptactwo od wieków...
Pierogi, tuszka, smalec, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny? Zaczyna się sezon
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Za jabłka w skupie płacą 2 razy więcej niż rok temu. To i tak ułamek ceny w sklepie
Jabłka podrożały nie tylko ze względu na mniejsze zbiory, ale i większe zainteresowanie naszymi owocami za granicą. Cena za kilogram urosła na straganach,...
Chryzantemy są hitem, nie tylko na cmentarzu. Ile kosztuje doniczka do ogródka?
Trwa szczyt sezonu dla producentów chryzantem, którzy ceny hurtowe mają zdecydowanie niższe od tych sprzedawanych przed cmentarzami. Od kilku lat podbijają...
Ile kosztuje karp? Można go kupić już w październiku, nie trzeba czekać do świąt
Największe zainteresowanie karpiem oczywiście jeszcze przed nami, jednak tę słodkowodną rybę można łowić albo kupić niemal przez cały rok. Jakie jeszcze ryby...
Ile wyniosą dopłaty do sprzedanego zboża i rzepaku? Poznaj przelicznik ARiMR
Już kilka tygodni temu minął czas na sprzedaż ziarna m.in. rzepaku, pszenżyta, jęczmienia czy kukurydzy, do którego zapowiedziano dopłatę. Jeszcze do końca...
Co dalej ze zbożem z Ukrainy? Są nowe propozycje po rozmowie ministrów
Kontrole zbóż mogą zostać przeniesione na granicę litewską i do niemieckich portów - to niektóre z propozycji, o których rozmawiali ministrowie rolnictwa Polski...
Trwa sezon na prawdziwki, kurki, rydze. Ile kosztują te zbierane na zamówienie?
Sprawdzamy, ile we wrześniu kosztują prawdziwki, podgrzybki, rydze i kurki od zbieraczy. Świeże grzyby prosto z lasu zbierane na zamówienie są zazwyczaj nieco...
Czy KRUS wypłaci jednocześnie zasiłek macierzyński i chorobowy?
Zasiłek macierzyński z KRUS wynosi 1000 złotych miesięcznie i można go pobierać przez 52 tygodnie, a w przypadku mnogiej ciąży, odpowiednio dłużej. Co w...