Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
585 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Pies bywa jak skarbonka bez dna. Kto jest zwolniony z płacenia podatku?
Podatek od posiadania psa w swojej maksymalnej stawce urósł w 2023 r. Posiadanie czworonożnego przyjaciela kosztuje i nie chodzi tylko o karmę, smycze, gryzaki...
Rosół i schabowy, czyli klasyka polskiego obiadu. Taniej u Gessler czy Wachowicz?
Ile dziś kosztuje tradycyjny polski obiad? W restauracjach cena rosołu i schabowego, podstawowego niedzielnego dania, czasem może zaskoczyć. Zdecydowanie taniej...
Policja? Mieszkam na wsi i śmierdzi obornik. Rolnicy tłumaczą, żeby tak nie robić
Rzucają miasto i przeprowadzają się „Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem”. Ma być sielsko, romantycznie i... czar...
Praca u rolnika: od najniższej krajowej, do ponad 8 tysięcy. Zobacz oferty
U progu sierpnia zdecydowanie mniej jest ofert pracy sezonowej pomocników do zbioru. Nie oznacza to jednak, że rolnicy nie szukają wsparcia. Można zarobić...
Młode ziemniaki kopane na zamówienie. Tyle kosztują młode warzywa prosto od rolnika
Wraz z postępem lata zwiększa się dostępność i jednocześnie spada cena młodych ziemniaków. Najświeższe warzywa jak to tylko możliwe, to oczywiście te prosto z...
Kwaśna sprawa słodkich malin. Ceny skupu owoców martwią rolników
- Ubiegły rok i poprzedni były wyjątkowo dobre. Płacono nam w skupie kilkanaście złotych za kilogram owoców, a w tym usłyszałam, że dostaniemy zaledwie...
Cyfrowa rewolucja w rolnictwie a małe gospodarstwa. Rozmowa z dr inż. Kingą Borek
Zdalne systemy w oborze i chlewni, autonomiczne i precyzyjne maszyny na polu, wnioski do ARiMR składane online. Cyfrowy i technologiczny postęp w rolnictwie...
KRUS wypłaci nowy dodatek do emerytury. Wnioski można składać od 1 lipca
Emeryt KRUS czy ZUS może dostać nowy dodatek do emerytury w wysokości 300 złotych miesięcznie. Od 1 lipca 2023 roku zacznie obowiązywać ustawa o świadczeniu...
Suche gofry nad morzem za 10 zł? Liczymy, ile kosztuje gofr zrobiony w domu
Wakacje nad morzem mają smak lodów, ryb i oczywiście gofrów. Te z owocami i bitą śmietaną lub uwielbianą przez dzieci posypką potrafią zaskoczyć ceną. 23 złote...
Jak zapowiadają się zbiory zbóż w sezonie 2023? Ceny i sytuacja na polach
Ceny zbóż w Polsce są z niepokojem obserwowane przez rolników. Pierwsze zbiory jęczmienia trafiają do silosów, głównie w województwach dolnośląskim i...