Spis treści
Polska kuchnia jest bogata w smaki i składniki, a jednak, gdy wielu z nas myśli o tradycyjnym polskim obiedzie, znanym od lat z niedzielnych spotkań, na myśl w pierwszej kolejności przychodzi rosół i kotlet schabowy. Wiadomo, najlepszy serwowała babcia.
Przy okazji Dnia Polskiej Żywności (25 sierpnia) postanowiliśmy sprawdzić, ile dziś kosztuje taki dwudaniowy posiłek w barach mlecznych i wybranych restauracjach. Zebraliśmy też ceny produktów, z których schabowego i rosół zrobimy w domu.
Schabowy i rosół w restauracji. Ile zapłacimy za tradycyjny polski obiad?
W barze mlecznym w Gdyni można kupić schabowego za 10 zł, do tego ziemniaki za 4 zł i surówka w tej samej cenie, czyli 18 zł za zestaw. Na rosół wydamy 8 zł. Jest prosto, domowo i smacznie.
W knajpce tego typu w Sopocie taki kotlet kosztuje 13 zł, ziemniaki i surówki po 7 zł, zatem wydamy 27 zł. Rosół z makaronem zjemy tu w cenie 7 zł za porcję 400 ml lub 4 zł za 250 ml.
W restauracji w Bydgoszczy, która serwuje tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu i atrakcyjnie podaną, rosół kosztuje już znacznie więcej - 16 zł. Kotlet schabowy z kością z ziemniakami w formie puree, białą kapustą oraz jajkiem sadzonym, które jest w zestawie, wyceniono tu na 46 zł.
Niektóre restauracje z wyżej półki, np. w Krakowie oferują w swoim menu zamiast kurzego rosołu, bulion z gęsi z makaronem i wkładką mięsną. Cena to 22 zł. Tradycyjny kotlet schabowy z puree ziemniaczanym i zasmażaną kapustą widnieje w karcie dać z ceną 44 zł. Kilka ulic dalej rosół kosztuje jeszcze więcej - rosół z wiejskiej kury podawany z makaronem, a kotlet schabowy bez kości z dodatkiem ziemniaków i kapusty zasmażanej 48 zł.
Polski obiad u znanych restauratorów. Rosół u Wachowicz droższy niż u Gessler
Domowy rosół w warszawskiej restauracji Magdy Gessler kosztuje 23 zł. Schabowy z kostką, puree ziemniaczane z boczkiem i cebulą, do tego duszone pieczarki widnieją w menu w cenie 59 zł.
Zaglądamy do menu krajowskiej restauracji Ewy Wachowicz. Rosół kosztuje tu 25 zł, kotlet schabowy z kością, ziemniaki z boczkiem i kapusta - 51 zł.
Swoją restaurację w Warszawie ma także znany aktor Piotr Adamczyk. Na rosół z wiejskiej kury z makaronem 25 zł, a na kotleta schabowego smażonego tradycyjnie na smalcu 49 zł. dodatki wyceniono następująco:
- ziemniaki opiekane 13 zł
- puree 13 zł
- kapusta zasmażana 13 zł
- bukiet domowych surówek 19 zł
Robimy schabowego z ziemniakami w domu. Ile wydamy na składniki?
Kilogram schabu bez kości kosztuje od ok. 13 zł w promocji w markecie do ok. 30 zł za kilogram w sklepie mięsnym. Przyjmijmy, że kupujemy za 25 zł. Kilogram pozwoli nam uzyskać ok. 10-12 plastrów, które rozbijemy na kotlety. Koszt jednego plastra to zatem 2,08-2,50 zł/szt. Do panierki potrzebne będą jajka i tarta bułka oraz tłuszcz do smażenia.
Ziemniaki na targowisku w województwie łódzkim kosztują 2 zł za kilogram, a w kujawsko-pomorskim np. 2,50 zł. (Dane z notowań ośrodków doradztwa rolniczego.)
Składniki na surówkę z targowisk w Łódzkim:
- kapusta biała 6 zł/sztuka
- marchew 4 zł/kg
- seler 15 zł/kg
Jako domownicy i klienci barów/restauracji cenimy smak i jakość, dlatego — na szczęście — coraz trudniej trafić na zupę, która tylko przypomina rosół czy schabowego, którego trudno kroić, bo jest tak twardy. Smacznych obiadów z polską kuchnią w roli głównej!
