Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
16 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Lek zakazany na terenie całej Polski! „Przyjmowanie zagraża życiu”
Ten lek w ogólne nie znajdzie się na rynku, o czym powinni wiedzieć przepisujący go lekarze. Główny Inspektor Farmaceutyczny zakazał wprowadzania go do obrotu,...
Uwaga, toksyczny produkt w Polsce! Pilnie wycofują go z popularnej sieci sklepów!
Zabawka z Pepco zawiera niebezpieczne substancje – takie ostrzeżenie wydał Główny Inspektor Sanitarny w związku z informacjami sklepu. Dotyczy popularnego...
Nietypowe objawy COVID-19 – sprawdź, czy to może być koronawirus!
Objawy koronawirusa to jeden z najważniejszych tematów pandemii. Na ich podstawie można rozpoznać wstępnie zakażenie, problem jednak w tym, że jego oznaki są...
Mieszanie szczepionek – nie szkodzi, a wręcz pomaga!
W krajach takich jak Polska, gdzie ograniczono stosowanie szczepionki AstraZeneca lub ją wycofano, osobom po pierwszej dawce tego preparatu zaleca się przyjęcie...
Wariant Delta – objawy koronawirusa z Indii. Sprawdź nietypowe symptomy infekcji!
Pochodzący z Indii wariant Delta stanowi obecnie główne zagrożenie w Europie. Odmiana ta jest bardziej zaraźliwa, budzi więc postrach na świecie. Obecnie Delta...
Czy suplementy diety wspomagają ochronę przed COVID-19? Tak! Sprawdź, które!
Odporność na infekcje oddechowe w dużej mierze uzależnione jest od stanu odżywienia organizmu. Niedobory pewnych składników odżywczych sprzyjają zachorowaniu...