1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. Adam Jankowski
Inflacja ma wiele twarzy. Ceny mogą pozostać te same lub wzrosnąć niewiele, ale za to otrzymujemy mniej produktu. Przykłady? Sprawdź>>>
2 z 9

fot. Szymon Starnawski/Polska Press
Pieczywo
Warto sprawdzać cenę za 100 g, 1 kg, 1 l produktu. Wtedy dopiero zauważymy, czy cena jednostkowa wzrosła, czy może płacimy więcej za mniej.
3 z 9

fot. Agata Wodzień
Płyn do płukania. Spodziewana ilość to 1500 ml.
Po otwarciu nowej butelki płynu było wyraźnie widać, że jest go w opakowaniu mniej niż zwykle.
4 z 9

fot. Agata Wodzień
Masło 200g
Kostka masła od dawna wynosi 200g. W starych przepisach lub na blogach kulinarnych można jeszcze spotkać zapis: kostka masła (250g). To tylko jeden z przykładów downsizingu w handlu, który polega na sprzedawaniu produktu w tej samej cenie pomimo zmiany np. jego objętości czy też jakości.