Ile zarabia kelner w restauracji? Porównujemy zarobki w gastronomii. Na co możemy liczyć bez doświadczenia?

Mikołaj Wójtowicz
Mikołaj Wójtowicz
W Ostrzeszowie, w powiecie ostrzeszowskim (woj. wielkopolskie) chcą zatrudnić kelnera, który zajmie się przygotowywaniem oraz dystrybucją posiłków. Umowa o pracę będzie na czas określony, praca na jedna zmianę, a liczba godzin pracy w tygodniu wyniesie 40. Konieczne będzie wykształcenie co najmniej zasadnicze branżowe oraz umiejętność przygotowywania posiłków. Aplikować można za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Ostrzeszowie.
W Ostrzeszowie, w powiecie ostrzeszowskim (woj. wielkopolskie) chcą zatrudnić kelnera, który zajmie się przygotowywaniem oraz dystrybucją posiłków. Umowa o pracę będzie na czas określony, praca na jedna zmianę, a liczba godzin pracy w tygodniu wyniesie 40. Konieczne będzie wykształcenie co najmniej zasadnicze branżowe oraz umiejętność przygotowywania posiłków. Aplikować można za pośrednictwem Powiatowego Urzędu Pracy w Ostrzeszowie.
Praca od zaraz? Można taką dostać m.in. w restauracji. Pozwala to zarobić m.in. studentom i uczniom. Pracują tutaj głównie osoby młode, które nie mają zbyt dużego doświadczenia zawodowego. Jeżeli w branży jesteśmy już dłużej - możemy liczyć na wyższe wynagrodzenie. Porównujemy oferty pracy. Ile zarobi początkujący?

Spis treści

Praca jako kelner. Jak dostać pracę w gastronomii?

Nie od dziś wiadomo, że odnosić sukcesy w pracy mogą ci, którzy lubią to, co robią. Konfucjusz miał powiedzieć „Wybierz pracę, którą kochasz, i nie przepracujesz ani jednego dnia więcej w Twoim życiu.” Natomiast Warren Beatty mówił „osiągnąłeś sukces w swojej dziedzinie, gdy nie wiesz, czy to, co robisz, to praca czy zabawa”.

W gastronomii można dostać pracę „od ręki”, bez wykształcenia i doświadczenia, ale jeżeli nie będziemy jej lubili – nie zagrzejemy w niej dłużej miejsca. Może to być jednak świetnie miejsce na zarobienie pierwszych pieniędzy i zdobycie praktyki i wprawy. Można zobaczyć także, jak wygląda praca w restauracji.

Kiedyś, żeby podjąć się pracy w gastronomii, trzeba było długo się szkolić i odbywać specjalne praktyki. Do dziś w niektórych miejscach nie zatrudniają odpowiednio wyuczonych i przeszkolonych kelnerów. Są to jednak drogie i prestiżowe restauracje. Choć szkoły gastronomiczne nadal istnieją, to zmieniły się standardy i powstały nowe typy lokali. Dlatego dziś tak łatwo zaczynać w tym zawodzie – próg wejścia jest znacznie niższy, niż jeszcze kilkadziesiąt lat wcześniej.

Nie zawsze pracodawca wymaga od swojego pracownika posiadania obszernej wiedzy z dziedziny żywienia. Praca w gastronomii kojarzy się obecnie, raczej jako zajecie dorywcze dla dorabiających studentów. Praca zarówno kucharza, jak i kelnera może być wyczerpująca, to jednak pozwala nie tylko dopiąć domowy budżet, ale również odłożyć większe pieniądze na własne wydatki. Może się również okazać wprowadzeniem w dalsze poszukiwanie swojego miejsca w zawodowym życiu.

Ile zarabia kelner? Początkujący zarobią najniższą krajową

Niestety początkujący kelnerzy będą mogli liczyć na pieniądze na podobnym poziomie, co minimalna pensja. Z dokładnymi ofertami pracy można się zapoznać - wchodząc do galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu