
Jadalne dzikie rośliny we wrześniu
Wrzesień daje jasno do zrozumienia, że kończy się lato, ale wciąż oferuje wiele wspaniałych dzikich roślin, które można zjeść i które mają wiele pozytywnych dla naszego zdrowia właściwości.

Owoce czarnego bzu
Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki, antyoksydacyjne antocyjany i kwasy fenolowe, witaminę C i nieco witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy). Z owoców można zrobić sok, dżem lub galaretkę.
Do przygotowania soku, potrzebne są 2 kg owoców czarnego bzu, 500 g cukru i sok z cytryny. Owoce, bez gałązek, zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok. Wówczas gotujemy na małym ogniu, można dodać odrobinę wody. Kiedy owoce puszczą jeszcze więcej soku, odstawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, przelewamy do butelek i pasteryzujemy.

Szyszki chmielu
Strona Zdrowia;nf podpowiada, że „z chmielu można przygotować domowe piwo, podpiwek, a także leczniczą nalewkę o wielu zdrowotnych właściwościach. Składniki na nalewkę z szyszek chmielu:
150 g świeżych lub 100 g suszonych szyszek chmielu, 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk., 250 ml spirytusu nalewkowego o 60-70 proc. zaw. alk., 1 cytryna, opcjonalnie 50 g miodu, kilka goździków i pól laski cynamonu.
Szyszki należy rozłożyć na ściereczce lub ręczniku papierowym, a następnie pozostawić na 30-45 minut, aby pozbyć się ewentualnych owadów. W przypadku nalewki z suszonego chmielu pomijamy ten krok. Chmiel wrzucić do wyparzonego wcześniej słoika, zalać alkoholem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Na tym etapie można dodać goździki i laskę cynamonu.
Odstawić w ciemne miejsce na 10-14 dni, pamiętając o tym, żeby codziennie potrząsnąć słoikiem. Po tym czasie przecedzić miksturę przez sito lub grubą gazę złożoną w kilka warstw. Alkohol wlać ponownie do słoika. Na tym etapie można dodać również miód. Całość dokładnie wymieszać, rozlać do butelek i pozostawić w ciemnym miejscu na minimum 2 miesiące.

Krwawnik
Oprysk wyciągiem z krwawnika pomaga w walce z mączniakiem prawdziwym, moniliozą (brunatną zgnilizną drzew pestkowych), kędzierzawością liści brzoskwini, plamistością liści drzew pestkowych.
1 kg świeżego ziela lub 100 g suszu zalewamy 10 litrami letniej wody i odstawiamy w zacienione miejsce na dobę. Następnie przecedzamy, rozcieńczamy w stosunku 1:10 i opryskujemy zapobiegawczo rośliny narażone na infekcje grzybicze.