5 z 11
Można go wykorzystać do prac w ogrodzie. Za jego pomocą...
fot. Pixabay.com

Wrotycz

Można go wykorzystać do prac w ogrodzie. Za jego pomocą możemy zwalczać szkodniki takie jak stonka ziemniaczana, muchy, mszyce, mrówki, komary, kleszcze, gąsienice szkodliwych motyli i mole.

- W bukietach jest bardzo trwały, ale też świetnie zasusza się i długo zachowuje kolory. Suszy się go w niedużych pęczkach, zawieszonych kwiatami do dołu. Bukiet z wrotyczu, czy to świeżego czy suchego, warto ustawiać na parapetach, bo zniechęca muchy i komary. Jego zapach, podobnie jak lawenda, odstrasza mole ubraniowe – wyjaśnia Katarzyna Laszczak w swoim artykule dla portalu regioDOM.

6 z 11
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej...
fot. Pixabay.com

Jarzębina

Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.

- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro;nf.

7 z 11
Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości....
fot. Pixabay.com

Owoce dzikiej róży

Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.

Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.

8 z 11
Strona Zdrowia;nf poleca nalewkę z owoców głogu. Jak podaje...
fot. Pixabay.com

Owoce głogu

Strona Zdrowia;nf poleca nalewkę z owoców głogu. Jak podaje jest najlepsza przede wszystkim w przypadku problemów ze strony układu sercowo-naczyniowego. „W przepisie można użyć owoców świeżych, jak i suszonych, choć trzeba wtedy użyć połowy wskazanej ilości.

1 kg przemrożonych owoców głogu, 0,5 l spirytusu 95 proc. alk. obj., 2 szkl. przefiltrowanej wody, 200 g miodu.
Rozpuść miód w wodzie. Przepłucz owoce na sicie, umieść w dużym słoju i lekko ugnieć. Zalej głóg spirytusem, dodaj roztwór miodu, połącz składniki i szczelnie zamknij słój, po czym odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4 miesiące. Po upływie wyznaczonego czasu zlej nalewkę znad owoców i przefiltruj przez gazę czy bibułę, a owoce odciśnij. Przelej nalewkę do ciemnych butelek i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 6 miesięcy.

Dawkowanie głogówki to zwykle porcja 25-30 ml wieczorem, choć ilość tę warto podzielić na dwie porcje.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Firmy, które przeszły przez kryzys lat 90. i nadal rosną

Firmy, które przeszły przez kryzys lat 90. i nadal rosną

Jesteśmy świadkami rewolucji. Bez tego firmy nie będą w stanie skutecznie działać

Jesteśmy świadkami rewolucji. Bez tego firmy nie będą w stanie skutecznie działać

Poznaniacy mają nowy pomysł na schrony. W 6 fabrykach produkują budynki i hale

Poznaniacy mają nowy pomysł na schrony. W 6 fabrykach produkują budynki i hale

Zobacz również

Firmy, które przeszły przez kryzys lat 90. i nadal rosną

Firmy, które przeszły przez kryzys lat 90. i nadal rosną

Polska spółka znalazła niszę. Wcześniej jeszcze nikt tego nie wymyślił

Polska spółka znalazła niszę. Wcześniej jeszcze nikt tego nie wymyślił