21 z 81
Zagrożenie:...
fot. www.gov.pl

Bakterie Salmonella w partii łososia sałatkowego

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King

Numer partii: 0616

Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025

Kod kreskowy: 5 901576 05749

Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

22 z 81
Zagrożenie:...
fot. www.gov.pl

Bakterie Salmonella w partii łososia sałatkowego

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King

Numer partii: 0616

Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025

Kod kreskowy: 5 901576 05749

Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

23 z 81
Zagrożenie:...
fot. www.gov.pl

Zjedzenie tego sera może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy

Zagrożenie:
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP

Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości

Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025

Kraj pochodzenia: Francja

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

24 z 81
Zagrożenie:...
fot. www.gov.pl

Zjedzenie tego sera może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy

Zagrożenie:
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP

Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości

Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025

Kraj pochodzenia: Francja

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Pozostało jeszcze 56 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Nowe centrum logistyczne zapewni 600 miejsc pracy

Mentalna transformacja kluczem do adaptacji w erze szybkich zmian

Mentalna transformacja kluczem do adaptacji w erze szybkich zmian

Zobacz również

Stoisko Dziennika Zachodniego centrum debat na Europejskim Kongresie Gospodarczym

Stoisko Dziennika Zachodniego centrum debat na Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jesteśmy w okresie przedwojennym. Cyberczołgi są tuż za rogiem

Jesteśmy w okresie przedwojennym. Cyberczołgi są tuż za rogiem