
Sól sezamowa z toksynami Alternaria
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez belgijski podmiot LIMA NV wycofaniu soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria w produkcie.
Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Bio Gomasio Original 225G
Numer partii: E36AESS2324243
Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
Kraj pochodzenia: Belgia
Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Bio Planet S.A. została poinformowana o zaistniałym zagrożeniu i powiadomiła swoich odbiorców o konieczności wycofania kwestionowanego produktu z obrotu handlowego.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Bakterie Salmonella w partii łososia sałatkowego
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
Numer partii: 0616
Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
Kod kreskowy: 5 901576 05749
Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Bakterie Salmonella w partii łososia sałatkowego
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
Numer partii: 0616
Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
Kod kreskowy: 5 901576 05749
Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii wyrobu będącego przedmiotem powiadomienia.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie i monitorują proces wycofania produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Zjedzenie tego sera może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy
Zagrożenie:
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez producenta wycofaniu sera MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Ser MORBIER AOP
Numer partii: wszystkie numery partii o poniższych datach minimalnej trwałości
Daty minimalnej trwałości: 29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025
Kraj pochodzenia: Francja
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu prowadzony przez producenta i dystrybutorów.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.