
Widać w październiku wzrost cen na produkty tłuszczowe

PRODUKTY TŁUSZCZOWE
Najmocniej, bo o prawie 60 proc., zdrożały produkty tłuszczowe. Wśród nich najbardziej wystrzelił w górę olej – aż o blisko 84 proc. Wzrosły też ceny margaryny do pieczenia – o 23,8 proc., a także masła – o 20,6 proc.

MIĘSO
Raport wykazał też, że ostatnio w relacji rocznej zdrożało mięso – o 7,9 proc.. Ceny wołowiny wzrosły o 9,5 proc., a drobiu – o 16,5 proc.. Z kolei wieprzowina potaniała o 1,6 proc.. Ekspert z Centrum Analiz Grupy AdRetail podaje, że we wrześniu mięso mocniej zdrożało rok do roku, bo średnio o 32,6 proc.. Wtedy też wołowina bardziej poszła w górę, tj. o 18,6 proc.. Natomiast wieprzowina staniała o 9,1 proc.

PRODUKTY SYPKIE
W czołówce drożejącej żywności są produkty sypkie. W październiku br. podrożały o 16,7 proc. rok do roku. W tej kategorii wzrosły szczególnie ceny soli – o 39,3 proc., a także cukru – o 28 proc..