Wzrost cen. Co podrożało najbardziej?
Drugą drożejącą grupą są artykuły sypkie – wzrost o ok. 17 proc. W pierwszej trójce jest też mięso – podwyżka o niecałe 8 proc.. Do tego zwiększyły się ceny m.in. chemii gospodarczej – o ponad 6 proc., dodatków spożywczych – o 6 proc., a także nabiału – o 4,5 proc. Eksperci komentujący wyniki ostrzegają, że prawdziwe podwyżki nadejdą dopiero w kolejnych miesiącach.
Według cyklicznego „Indeksu cen detalicznych”, autorstwa UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy AdRetail, w październiku br. zakupy były droższe średnio o 4,4 proc. niż rok wcześniej. Jak stwierdza Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdRetail, ogólny wzrost może wydawać się dość niewielki, ale uwagę zwraca to, że na 12 monitorowanych kategorii aż 8 zdrożało, a tylko 4 potniały. Dla porównania we wrześniu br. w relacji rocznej 7 grup towarowych poszło górę, a 5 – spadło.
– Dynamika detalicznych cen żywności przyspiesza. Wynika to z drożejących surowców rolnych, a także rosnących kosztów przetwórstwa i dystrybucji towarów. Coraz więcej, trzeba płacić za energię i paliwa. Rosną też pensje. Wzrosty cen nasilą się jeszcze w kolejnych miesiącach. Inflacja żywności w I kwartale 2022 r. przekroczy 6 proc. w relacji rocznej – mówi Mariusz Dziwulski z PKO Banku Polskiego.
W czołówce drożejącej żywności są produkty sypkie. W październiku br. podrożały o 16,7 proc. rok do roku. W tej kategorii wzrosły szczególnie ceny soli – o 39,3 proc., a także cukru – o 28 proc.. Zdaniem Kamińskiego, to są alarmujące wyniki. We wrześniu sól była tańsza o 20,8 proc., a cukier był droższy tylko o 3,5 proc. w relacji rocznej.
– Ceny cukru podążają za drożejącą ropą, która sprawia, że popyt na etanol produkowany z trzciny cukrowej wzrasta. Czynnikiem wsparcia dla cen jest mniejsza wytwórczość u największego światowego producenta i eksportera tego surowca – Brazylii. Susze i przymrozki, które wystąpiły tam w lipcu tego roku, znacząco ograniczyły potencjał produkcyjny tego kraju – dodaje Mariusz Dziwulski.
Raport wykazał też, że ostatnio w relacji rocznej zdrożało mięso – o 7,9 proc.. Ceny wołowiny wzrosły o 9,5 proc., a drobiu – o 16,5 proc.. Z kolei wieprzowina potaniała o 1,6 proc.. Ekspert z Centrum Analiz Grupy AdRetail podaje, że we wrześniu mięso mocniej zdrożało rok do roku, bo średnio o 32,6 proc.. Wtedy też wołowina bardziej poszła w górę, tj. o 18,6 proc.. Natomiast wieprzowina staniała o 9,1 proc.
– W wyniku ptasiej grypy zdrożał drób. Wprawdzie od lipca ceny kurcząt rzeźnych spadają, ale wciąż pozostają wysoko. W październiku cena skupu była wyższa średnio o 25 proc. rok do roku. Drożeje też wołowina, czego powodem jest stabilna podaż bydła przy wysokim popycie – informuje Rykaczewski.
– Patrząc na prognozy dot. inflacji i sytuacji w gospodarce, spodziewam się kolejnych podwyżek. Szacuję, że w IV kwartale br. żywność będzie droższa niż w analogicznym okresie ub.r. nawet o 8-10%. Zima może być dla Polaków szokiem cenowym. Dojdą też nowe czynniki windujące ceny. Już teraz branża przewozowa ostrzega, że na początku przyszłego roku może wystąpić paraliż transportowy, a wraz z nim – brak towarów na półkach. Jeżeli ten scenariusz się spełni, to największe wzrosty czekają towary wymagające najdłuższych łańcuchów dostaw – podsumowuje Karol Kamiński.
Dane pochodzą z raportu UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupy AdRetail. Sprawdzono ok. 1,1 tys. marek, w tym prawie 36 tys. cen. Analizą zostały objęte wszystkie na rynku dyskonty, hipermarkety, supermarkety, sieci convenience i cash&carry.
Gdzie w Krakowie można zrobić najtańsze zakupy? Warto sprawd...
- Nowy sklep w Chrzanowie. Wielkie centrum wyposażenia wnętrz już otwarte!
- Przepych i luksus! Najpiękniejsze i najdroższe mieszkania do kupienia w Krakowie
- Ponad pół tysiąca niechcianych aut na miejskim parkingu. Są perełki
- Gdzie w Krakowie można zrobić najtańsze zakupy? Od 258 do 380 zł za koszyk 50 towarów
- Wielkie otwarcie Ogrodu Świateł. Widowiskowe iluminacje przyciągnęły tłumy!
- Trzecia dawka szczepionki - objawy. Co się dzieje po trzeciej dawce? [LISTA]
