Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
216 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
O TYM SIĘ MÓWI
Anwil wznawia produkcję nawozów oraz dostawy CO2. Grupa Azoty też je realizuje
Po tym, jak Anwil i Grupa Azoty wstrzymały tydzień temu produkcję części nawozów, na rynku zrobiło się nerwowo z powodu obaw o brak produktu ubocznego w postaci...
Olej rzepakowy jeszcze nas zaskoczy ceną? Ryzyko niesie brak prądu lub gazu
Cena za olej rzepakowy na sklepowej półce powinna spadać. Stawka za rzepak, czyli główny surowiec, z którego produkuje się olej, na początku sierpnia...
Tyle kosztuje jedzenie na festiwalu smaku. Pajda za 10 zł, 25 zł za kubek ponczu
Festiwale smaku odbywają się w różnych częściach Polski i świata, przyciągają różnorodnością i jakością. Spotkamy tu małych producentów, rolników, którzy...
"Cukier rzucili". Kilogram podrożał, a i tak nie zawsze jest dostępny, mimo limitów
Cukier na półkach w Biedronce czy Lidlu, które odwiedziliśmy, pojawia się sporadycznie i szybko znika. Limit to czasem już nie 10, a zaledwie 3 kg na paragon....
Inflacja w lipcu 2022 zatrzymała się? O ile podrożała żywność, paliwa i energia?
Poznaliśmy najnowsze dane o inflacji. Według informacji, które przekazał Główny Urząd Statystyczny, wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2022...
Czeka nas obowiązkowa redukcja zużycia gazu? Dziś nadzwyczajne spotkanie ministrów
Komisja Europejska proponuje obowiązkową redukcję zużycia gazu w przypadku sytuacji kryzysowej w UE związanej z dostawami błękitnego paliwa. We wtorek w...
Tyle kosztują wakacje 2022 nad morzem w Polsce. Goście przyjeżdżają na krócej
– Goście przyjeżdżają tylko na kilka dni – przyznaje jedna z właścicielek obiektu noclegowego nad morzem. Próbujemy oszczędzać i jednocześnie choć krótko...
O TYM SIĘ MÓWI
Praca sezonowa kusi młodych. "Zarobiłam świetnie, ale mieszkałyśmy w norze"
- Pracowałam 6 dni w tygodniu po kilkanaście godzin - wspomina Magda, która jako studentka dorabiała w knajpie we Władysławowie. - Praca w gastronomii w sezonie...
Szczęka opada nie na widok gofra, a jego ceny. Zapiekanki za kilka złotych? Zapomnij
Co można zjeść za kilka złotych nad morzem? Już tylko porcję lodów albo suchego gofra. Z dodatkiem to już kilkanaście złotych. Za 2 gofry z bitą śmietaną...
GORĄCY TEMAT
Sądzisz, że już jest drogo? Szczyt spodziewany dopiero latem! Oto opinie ekspertów
Jak prognozuje dr Krzysztof Łuczak, ceny w sklepach nie spadną szybko. Najgorzej może być w lipcu i w sierpniu, kiedy faktycznie wzrost cen żywności 2022 może...