Wakacje nam morzem bez gofra? Nie może być! Orzekł mąż i ruszyliśmy w poszukiwaniu tej letniej przekąski. Na głównych turystycznych alejkach znalezienie takiego punktu to proste zadanie. Obok zapiekanek, kebabów czy pizzy i lodów są najczęściej przewijającymi się szyldami podczas spaceru po Łebie, Sopocie albo Władysławowie.
Ceny gofrów i lodów nad morzem podgrzewają atmosferę latem 2022
Dla 4-osobowej rodziny taki spacer w kierunku plaży może sporo kosztować, gdy po drodze skusimy się na lody, gofry czy zapiekanki. "Gałkowe" lody w sezonie 2022 kosztują zazwyczaj 6-7 zł za porcję, te włoskie czy świdry z automatu zaczynają się w Łebie od 10 zł za mniejszą porcję.
Docieramy do jednej z budek serwujących m.in. gofry. Spoglądamy na cennik i szczęka nam opada z wrażenia. Zwykły suchy gofr kosztuje 7-8 złotych. Każdy dodatek to rzecz jasna dopłata. Przykłady jednego z cenników wskazują: chrupiący gofr 8 zł, z lodem 17 zł. Ceny za dodatki do gofrów:
- bita śmietana 6 zł
- świeże owoce 6 zł
- owoce w żelu 6 zł
- dżem 3 zł
- nutella 6 zł
- cukiereczki 3 zł
- orzechy 3 zł
- polewa/posypka 2 zł
- cukier puder 1 zł
Łebę odwiedziliśmy przed rozpoczęciem szczytu sezonu letniego, część budek jeszcze nie otworzyła się i widniały na ich ścianach ubiegłoroczne cenniki. Rok temu w jednym z takich miejsc suche gofry kosztowały 5 zł, z cukrem pudrem 6 zł, z bitą śmietaną 11 zł, najbogatsza wersja z bitą śmietaną, owocami i posypką lub polewą 18 zł.
Dziś - bazując na cenniku kilkanaście metrów dalej, zapłacimy za taką wersję 22 zł. A mało kiedy na wakacje jedziemy w pojedynkę. Chcemy sobie lub dzieciom sprawić przyjemność. Niestety skutki inflacji przekładają się na turystów.
Ceny obiadów na morzem także nie należą do niskich
Sięgamy po przykłady z kilku cenników:
- pierś z grilla, frytki, surówka + zupa dnia 34,90 zł
- dorsz (tuszka), frytki, surówka + zupa dnia 29,90 zł.
- kotlet schabowy + ziemniaki/frytki, zestaw surówek 29,50 zł
- kartacze z mięsem + kapusta zasmażana 29,50 zł
- sandacz z grilla 160 g, ze szpinakiem, młode ziemniaki, bukiet surówek 51 zł
- flądra tuszka smażona + ziemniaki/frytki + bukiet surówek 33 zł
- szaszłyk wieprzowy lub drobiowy 20 zł
- miseczka bigosu 20 zł
Sałatki czy pierogi kosztują ok. 28-30 zł za porcję, zupy kilkanaście do 25 zł. Rosół z makaronem 11,90 zł, żurek, grochówka 20 zł, pomidorowa 16 zł.
Zapiekanka już nie taka tania. Najprostsza wersja kosztuje kilkanaście złotych
Nawet gdy wybierzemy się nad morze na krótko i nie chcemy zostawiać tam majątku, to coś jeść trzeba. Jednym z częściej wybieranych posiłków na ciepło bywa zapiekanka. Podłużna przecięta wzdłuż bułka z serem i pieczarkami, bardziej rozbudowana i od razu droższa wersja przewiduje np. szynkę, kurczaka, tuńczyka czy pomidory. Zapiekanki nad morzem spotkamy w wariantach mała (np. 30 cm), duża/XXL 60 cm. Te pierwsze kosztują 13-15 zł, duże nawet 29 zł. Tak, za jedną.
W każdej turystycznej miejscowości czy dużym ośrodku można znaleźć bary mleczne czy tańsze knajpki, zazwyczaj lekko w bok od głównych alejek. Będzie taniej, choć w tym roku w pewnością nie będzie tanio.
Strefa Biznesu: W Polsce drastycznie wzrosną podatki? Winna demografia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?