Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
201 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
ARiMR wypłaca pieniądze za ekoschematy powierzchniowe. Niebawem także za dobrostan
Część rolników dostała pieniądze za wyczekiwane ubiegłoroczne ekoschematy powierzchniowe, wciąż czekają ci, którzy wnioskowali schemat Dobrostan zwierząt. Kilka...
Trwa nabór o dopłaty bezpośrednie za 2024 r. Jak złożyć wniosek?
Jak i gdzie złożyć wniosek o dopłaty bezpośrednie 2024? O jakie płatności można wnioskować do 15 maja i co z dodaniem działek referencyjnych? Na wszystkie te...
Sołtys i jego zarobki. Za co płaci mu gmina i ile ta dieta wynosi?
Sołtysowi przysługuje dieta, którą uchwalają radni. Sprawdzamy, jaka jest wysokość zarobków sołtysa w 2024 roku w wybranych gminach w Polsce. Szef sołectwa nie...
Ile zarabia radny w gminie? Wysokość diety zależy od pełnionej funkcji
Radni nie są pracownikami gminy na etacie, jednak za swoją pracę dostają pieniądze - diety. Stawka może być zróżnicowana, przy czym maksymalna wysokość diety...
Kupujesz kiełbasę na grilla? Przyjrzyj się jej składowi, może zaskoczyć
Wiosenne i letnie weekendy w Polsce pachną grillem. Powoli, nieśmiało rozpoczyna się sezon na grillowanie, które uskuteczniamy w weekendy, a na ruszt...
Jest projekt ws. podatku rolnego rolnego. Gminy będą musiały oddać pieniądze?
Jednym z postulatów protestujących rolników było obniżenie podatku rolnego, którego podstawowy wymiar za 2024 był znacznie wyższy od ubiegłorocznego....
Ciągniki sprzedają się lepiej, ale i tak słabiej niż przed rokiem. Te kupują rolnicy
Wyniki z marca 2024 pokazały spore odbicie w sprzedaży nowych ciągników rolniczych w porównaniu w lutym. Tu jednak kończy się dobra wiadomość dla producentów i...
Płatności bezpośrednie 2024 z darmową pomocą. Do kiedy czas na wnioski?
Trwa najpopularniejszy z corocznych nabór w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Każdy rolnik aktywny zawodowo może ubiegać się o dopłaty...
Ile trwa kadencja wójta, kto go wybiera i jakie ma zadania?
Przed nami wybory samorządowe 2024, w tym wybory wójta. Sprawdziliśmy, ile lat musi mieć kandydat na wójta, jak długo trwa kadencja, czy może startować w dwóch...
Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe
Jajka są popularnym elementem śniadań, składnikiem ciast i innych potraw. Wielkanoc jest okresem, gdy jemy ich szczególnie dużo. Więcej pojawia się też pytań,...