
Ziarnopłon wiosenny
Listki, dopóki roślina nie zakwitnie, można jeść na surowo. Zwłaszcza, że to taka dzika nowalijka, więc dodajemy je nawet do kanapek zamiast sałaty, czy jako element wiosennej sałatki pełnej witamin, które potrzebne nam są po zimowym otępieniu. Listki ziarnopłonu świetnie sprawdzą się też duszone, w bardziej azjatyckich daniach.

Pokrzywa zwyczajna
- Aby przygotować odwar z liści pokrzywy, należy zalać około 2 łyżki świeżych lub suszonych liści 2 szklankami wrzącej wody i gotować całość na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odwar należy odstawić na 10 minut i odcedzić. Prostszym i szybszym sposobem na herbatę z pokrzywy jest przygotowanie naparu: zalanie wrzątkiem 1 łyżki suchych lub kilku świeżych liści i pozostawienie pod przykryciem na ok. 10 minut – podaje Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia.