Spis treści
Dlaczego warto jeść chwasty? Sam fakt, że są roślinami najbardziej bogatymi w składniki odżywcze, przemawia za tym, żeby je spożywać. – Porównując ilość składników odżywczych w liściu mniszka lekarskiego, a w liściu sałaty, okazuje się, że mniszek ma ich ok. 14 razy więcej – wyjaśnia Katarzyna Banaś, leśna przewodniczka, twórczyni projektu „Sianko”.
Jakie dzikie rośliny zbierzemy w marcu?
– Dzikie rośliny bardzo często są trochę gorzkie. To jest zapomniany element w kuchni, bo my eliminujemy gorzkość, nie lubimy tego smaku. Dlatego sięgając po dzikie rośliny, trzeba mieć to na uwadze – podkreśla Katarzyna Banaś.
Jadalne dzikie rośliny w marcu:
Uszak bzowy – to grzyb, który wyglądem przypomina ucho. Rośnie na martwych pniach i gałęziach bzów czarnych. Ma brązowy, ciemny kolor, delikatny smak i ciekawą, lekko sprężystą teksturę.
Dziki szczypiorek – jest to tak naprawdę pierwsza nowalijka. Bardziej przypomina młodą trawę niż szczypior, który znamy. Jego listki są zdecydowanie cieńsze, ale nie są jak trawa płaskie, a owalne i płaskie w środku. Znajdziemy go w lasach liściastych i terenach przyleśnych.
Fiołek leśny – na te śliczne, fioletowe kwiatki trzeba będzie jeszcze trochę poczekać, ponieważ zazwyczaj pojawia się dopiero na przełomie marca i kwietnia. Należy też zwrócić uwagę, aby nie pomylić go z fiołkiem bagiennym, który znajduje się pod ochroną.
Jasnota purpurowa – z wyglądu przypomina nieco pokrzywę z tą różnicą, że poza „pokrzywowymi” listkami ma też różowe kwiatki. A listki nie są parzące. Łatwo rozpoznać ją też po przełamaniu łodygi – powinna być kwadratowa i pusta w środku.
Podbiał pospolity – podobnie jak mniszek lekarski, podbiał również jest prebiotykiem. Ta roślina najpierw wypuszcza kwiaty, a dopiero później liście. Ma żółte kwiaty i potrafi rosnąć w najbardziej niesprzyjających warunkach, nawet w suchej ziemi, czy na plaży.
Czarka – w lesie, a konkretnie w ściółce można znaleźć dwa rodzaje czarki – szkarłatną i austriacką. Są do siebie bardzo podobne, obie są jadalne. Jest to grzyb o intensywnym czerwonym kolorze z kapeluszem w kształcie kubeczka, więc ciężko pomylić go z czymś innym. Znajdziemy go na obumarłych gałęziach drzew liściastych.
Mniszek lekarski – mniszek przyda się w najbliższych miesiącach na wiele różnych sposobów, ale w marcu skupiamy się na korzeniu mniszka lekarskiego, który jest naturalnym prebiotykiem i pomaga oczyszczać wątrobę. W zależności od tego, co chcemy przygotować i z jakich prozdrowotnych właściwości korzystać mniszek zbieramy wczesną wiosną lub jesienią.
Ziarnopłon wiosenny – tę roślinę uznaje się za dziko rosnącą nowalijką. W smaku przypomina trochę sałatę. Ma charakterystyczne,
płaski i lśniące liście. Jest jadalny dopóki nie zakwitnie.
Pokrzywa zwyczajna – jest to roślina, którą można znaleźć niemal wszędzie. Zarówno w lasach, na łąkach i pastwiskach, jak i na poboczach i ugorach. Pamiętajmy jednak, aby nie zrywać roślin w pobliżu dróg, ponieważ są narażone na zanieczyszczenia.
Jak wykorzystać marcowe zioła i chwasty?
Wiele z tych roślin ma właściwości lecznicze, nie wszystkie jednak nadają się do jedzenia na surowo. Dlatego warto bliżej poznać ich właściwości oraz sposoby, w jakie można je przygotować, żeby czerpać z tych chwastów jak najwięcej korzyści.
