Jemy już takie ciekawostki jak:
- uszak bzowy,
- młode pędy chmielu,
- podagrycznik,
- forsycję,
- dziką marchew.
Teraz, podczas spaceru pora rozejrzeć się za konkretnymi drzewami, których liście i igły są jadalne i bardzo smaczne. Poszukiwanie takiej dzikiej zieleniny może być przy okazji przygodą i pomysłem na spędzenie czasu w czasie wakacji. Nie patrz w dół, teraz szukaj tego, co rośnie nad twoją głową.
Jadalnych dzikich roślin jest więcej niż myślisz
Wielu miłośników natury zaczyna swoją przygodę od rozpoznawania szeregu jadalnych chwastów, takich jak:
- pokrzywa,
- mniszek lekarski,
- babka lancetowata,
- cykoria podróżnik,
- szczawik zajęczy,
- lebioda.
– Jeżeli chodzi o rozpoznawanie roślin, to chcę uczulić każdego, kto chciałby się tym zająć, że to naprawdę nie jest trudne, ale są rośliny, które mogą nam zaszkodzić, zwłaszcza w dużych ilościach. Osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z jadalnymi chwastami, powinny nauczyć się rozpoznawać 3-5 najbardziej pospolitych roślin, których nie da się pomylić z niczym innym i wyruszyć na długi spacer, aby poszukać ich w swojej okolicy – radzi Kasia Banaś z projektu Sianko.
Istnieje bardzo dużo dzikich roślin jadalnych, które rosną w ziemi. Z czasem nauczymy się też rozpoznawać dzikie owoce, które również można z powodzeniem zjeść. Jednak wciąż dosyć często pomijamy to, co rośnie nam nad głową, a w naszym otoczeniu z pewnością jest sporo drzew i krzewów, których liście są jadalne.
Niektóre najlepiej jest zbierać wiosną, ponieważ najsmaczniejsze są młode listki. Są one świetnym dodatkiem do wiosennych sałatek. Inne liście można zbierać latem, kiedy są bardziej dojrzałe. Wszystko zależy od rośliny.
Liście tych drzew są jadalne
Być może niektóre z tych drzew rosną w pobliskim parku, w lasach czy łąkach, a może masz je we własnym ogrodzie? Warto wiedzieć, że niektóre drzewa mają nie tylko jadalne liście. Chociażby brzoza, która wczesną wiosną daje nam pyszny sok, a orzech włoski …orzechy.
- Młode liście lip są niezwykle smaczne, swoją delikatnością porównywalne z sałatą i funkią. Mają ciekawy słodkawy smak i lekko śluzowatą konsystencję. Choć większość liści robi się później łykowata, nawet późnym latem młode liście pojawiają się na odroślach u nasady pnia. Nagie liście lipy drobnolistnej są smaczniejsze od często włochatych liści lipy szerokolistnej – wyjaśnia polski botanik Łukasz Łuczaj, na swojej stronie internetowej.
