
Jadalne liście drzew
Nie tylko wiele chwastów znalezionych na łąkach jest jadalne. Zjeść można też listki niektórych drzew. Najsmaczniejsze są te młode.

Buk zwyczajny
Surowcem zielarskim jest liść buka, w fitofarmakologii znany pod łacińską nazwą Folium Fagi oraz owoc - Fructus Fagi. Bukiew zawiera 35% tłuszczu, 23% białek, saponiny (substancje o działaniu moczopędnym, wykrztuśnym, sterylizującym - przeciwko grzybom, bakteriom czy pierwotniakom oraz wspomagającym działanie układu trawiennego), kwasy (jabłkowy, cytrynowy, wanilinowy), sole mineralne, cukry (w tym skrobię) oraz faginę (trujący alkaloid o działaniu halucynogennym; obróbka termiczna np. prażenie, pozbawia bukiew narkotycznych właściwości). Ponadto liście zawierają liczne związki fenolowe oraz flawonoidy: kwercetynę działającą przeciwzapalnie oraz antyalergicznie, mirycetynę o właściwościach przeciwutleniających oraz kemferol (o działaniu m.in. przeciwzapalnym). Napar z bukowych liści ma silne właściwości odkażające, oczyszczające, słabe przeciwzapalne i przeciwalergiczne, uspokajające oraz pobudzające trawienie – podają Lasy Państwowe.
Młode listki są świetnym składnikiem sałatki, smakiem przypominają szczaw. Można je jeść na surowo. Starsze liście stają się twarde.

Brzoza
Liście brzozy są jak najbardziej jadalne, chociaż lepiej je np. zaparzyć, ponieważ surowe pozostawią w ustach gorzki posmak, który może utrzymywać się przez długi czas. Liście można również suszyć i używać razem z innymi ziołami do przygotowania herbaty. W sałatce smak liści brzozy może być trochę zbyt intensywny.

Głóg
To popularny krzew, często spotykany w polskich lasach i parkach. Jadalne są nie tylko liście, ale również kwiaty i owoce głogu. Owoce można wykorzystać do domowej produkcji dżemu, a najlepiej smakują młode listki. Mają bogaty, lekko orzechowy smak i świetnie nadają się do sałatek.