
Lipa
- Z pni lip można otrzymywać wiosną, jak z brzozy, smaczny słodkawy sok. Swoją renomę lipa zawdzięcza najbardziej herbacie parzonej z jej kwiatów. Herbata ta jest stosowana także w ziołolecznictwie, szczególnie jako środek napotny przy przeziębieniach. W mniejszych ilościach działa uspokajająco, w większych pobudza jak prawdziwa herbata. Podobno starzejące się kwiaty lipy nabierają właściwości narkotycznych, dlatego do suszenia zbierać najlepiej kwiaty świeżo otwarte – podaje botanik Łukasz Łuczaj.

Morwa
To drzewo jest znane ze swoich charakterystycznych, nieco zapomnianych owoców, ale liście również można jeść. Są cennym źródłem składników odżywczych, jednak najlepiej jest je ugotować przed spożyciem.

Klon
To bardzo wszechstronne drzewo, z którego pozyskuje się sok, można zjeść liście i wykorzystać korę. Z soku robi się znany na całym świecie syrop klonowy. Liście klonu w tempurze są znaną przekąską w Japonii. Najlepszy sposób na przygotowanie liści klonu? Pokrywamy je solą, zostawiamy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i ciemnym miejscu na 10 miesięcy. Dopiero po tym czasie panierujemy w tempurze i smażymy.

Igły ze świerku, sosny i jodły
Świerki, sosny i jodły mają igły, które można zbierać i gotować na wolnym ogniu w wodzie, aby przygotować herbatę bardzo bogatą w witaminę C. Należy jednak pamiętać, że cis, który może wyglądać podobnie, jest trujący. Podczas zbioru upewnij się, że poprawnie zidentyfikowałeś drzewo. Najsmaczniejsze są młode pędy.