5 z 9

fot. Wojciech Wojtkielewicz
Na zielonym Rynku jest kilka stoisk i sklepów z pieczywem. U Bogusza faktycznie ceny są takie jak w ubiegłym miesiącu. Chleb zwykły 400 g kosztuje 3 zł, angielka, 2,60 zł, duża bułka z przedziałkiem 80 groszy, a duża kajzerka 60 groszy. Ale już na jednym stoisk w hali podwyżka jest wprost szokująca. Angielka, do tej pory kosztująca 2,40 zł podrożała do 3 zł, a zwykły chleb, 400 g, z 2,90 za bochenek do 3,90 zł.
CZYTAJ WIĘCEJ >>>>
..
6 z 9

fot. Karolina Misztal
Skąd takie drastyczne podwyżki? Na forum piekarze24.pl producenci twierdzą, że ich produkty faktycznie nie drożeją, bo ceny jedynie gonią drastycznie rosnące koszty, chociażby mąki, której cena w ciągu ostatnich dwóch lat podwoiła się. I tak spirala cen się nakręca.
7 z 9

fot. K_kapica_afk
8 z 9

fot. K_kapica_afk