GIS ostrzega! Salmonella w jajkach z Biedronki. "Spożycie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy"

MB
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.
- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano. Maciej Jeziorek / Polska Press
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Chodzi o stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj konsumpcyjnych dostępnych w sklepach Biedronka. - Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.

- Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj- podał w komunikacie GIS.

- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.

Chodzi o Jaja świeże L Moja Kurka, z datą przydatności do spożycia: 17.09.2021. Numer partii: 17/09/2021 PSK 98. Kod na skorupkach jaj: 3PL30211306, wyprodukowane przez Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, ul. Wiejska 55,
62-060 Stęszew Będlewo dla Jeronimo Martins Polska S.A.

Producent po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęło wycofanie partii kwestionowanych jaj z obrotu oraz poinformował odbiorców. Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.

- Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy- wskazano.

GIS ostrzega! Salmonella w jajkach z Biedronki. "Spożycie mo...

Jednocześnie powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu, nadzorujący producenta kwestionowanych jaj, w ramach postępowania pobrał próbki urzędowe z kurników, z których pochodzą kwestionowane jaja.

GIS ostrzega przed spożywaniem partii jaj wyszczególnionych w tym ostrzeżeniu, "szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". - Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - dodano.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu