9 z 20



Przed rewolucją: Le Papillon Noir
Po rewolucji: Schwarze Schmetterling
Miasto: Katowice

Le Papillon Noir - małe francuskie bistro w Katowicach. Pani Justyna, jego młoda właścicielka, marzyła o włoskiej restauracji, ale ostatecznie zdecydowała się na kuchnię francuską. Tłumaczyła potem, że nazwa lokalu była dziełem przypadku – nie miała na nią pomysłu, ale kiedy nad nią rozmyślała, do domu wpadła ćma. Tak narodziło się bistro "Czarny motyl", czyli po francusku „Le Papillon Noir”.

Lokal został zamknięty jeszcze przed emisją odcinka, w którym Magda Gessler prowadziła rewolucję.

10 z 21
Przed rewolucją: El Mundo...
fot. Lukasz Gdak/Polska Press

Przed rewolucją: El Mundo
Po rewolucji: Pod Cielakiem
Miasto: Gdańsk


Niestety, pomimo prób poprawienia opinii o restauracji i sprowadzenia do lokalu nowych klientów, właściciele podjęli decyzję o zamknięciu lokalu. Jak twierdzili, zmiany wprowadzone przez Magdę Gessler nie przyjęły się, a obroty spadły jeszcze bardziej niż przed rewolucją.

11 z 21
Przed rewolucją: pizzeria Vincenti...
fot. magdagessler_official/Łukasz Kaczanowski

Przed rewolucją: pizzeria Vincenti
Po rewolucji: Ser-o!-Mania
Miasto: Lublin

- Nasza przemiana to były bardzo intensywne dni - mówiła Kurierowi Lubelskiemu załoga byłej pizzerii po "Kuchennych Rewolucjach".

W lokalu przy ul. Chopina zaczęły królować sery i potrawy przygotowane na ich bazie. Zmianie uległa nie tylko karta dań, ale również i wnętrze restauracji. Uruchomiono także sklep, w którym można było kupić świeże sery z regionalnej firmy. Niestety, lokalowi nie udało się przetrwać na rynku, został zamknięty.

"Jesteśmy zmuszeni potraktować to jako bolesną, ale i uczącą lekcje życiową" - mówili wówczas właściciele.

12 z 21
Przed rewolucją: Jadłodajnia Bartosz...
fot. Aleksander Piekarski

Przed rewolucją: Jadłodajnia Bartosz
Po rewolucji: Wyszynk z szynką
Miasto: Kielce


Magda Gessler przyjechała do Kielc, by ratować kolejną restaurację: Jadłodajnię Bartosz. W trakcie programu nazwa lokalu została zmieniona na Wyszynk z Szynką. Szybko okazało się, czemu knajpa tak źle funkcjonowała.

Zarobki w granicach 700-800 złotych za pełny etat, złe traktowanie pracowników i fatalne jedzenie – to tylko niektóre zarzuty, które pojawiły się w Kuchennych rewolucjach, a które przysporzyły właścicielce problemów. Restauracja Wyszynk z Szynką po emisji programu została zamknięta, a właścicielka lokalu wpadła w tarapaty...

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Rowery dają zarobić. Niemiecki lider ze świetnymi wynikami w Polsce

Rowery dają zarobić. Niemiecki lider ze świetnymi wynikami w Polsce

Co się buduje pod katowickim MCK? "Skala wydarzenia jest naprawdę imponująca"

Co się buduje pod katowickim MCK? "Skala wydarzenia jest naprawdę imponująca"

"Konieczne są inwestycje i kształcenie nowych kadr". Zakończył się Local Trends

NASZ PATRONAT
"Konieczne są inwestycje i kształcenie nowych kadr". Zakończył się Local Trends

Zobacz również

Polska przed wielką szansą. Takiej inwestycji jeszcze nie było

Polska przed wielką szansą. Takiej inwestycji jeszcze nie było

Tusk na EFNI: Czas na repolonizację polskiej gospodarki

Tusk na EFNI: Czas na repolonizację polskiej gospodarki