- Poranny posiłek powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, dlatego musi być urozmaicony i składać się z różnych produktów - mówi Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji w Best Western Hotel Cristal w Białymstoku.
Łukasz Rakowski wie, co mówi. Hotel Cristal otrzymał bowiem nagrodę za najlepsze śniadania w sieci Best Western w Polsce w 2016 roku. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Pozwala się obudzić, daje energię na cały poranek oraz zapobiega napadom głodu. Ułatwia chudnięcie. Osoby, które o nim nie zapominają, mają więcej chęci do działania, ich pamięć jest lepsza i dłużej potrafią się skoncentrować. Jakie powinno być odpowiednie śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Na przykład śniadania w hotelu Cristal składają się z około 60 różnych dań, do tego do dyspozycji jest bar sałatkowy, stanowisko, gdzie kucharz wyciska soki z owoców i warzyw oraz miejsce, gdzie przygotowuje się jajecznice oraz omlety. Do tego - wypiekane na miejscu pieczywo.
- Część potraw to dania tradycyjne prosto z naszego regionu oparte na składnikach od lokalnych producentów - mówi Łukasz Rakowski. Jest to zgodne z ideą slow food (ruchu promującego tradycyjne podejście do jedzenia). Nic dziwnego - restauracja w Hotelu Cristal, jako jedyna w regionie, ma rekomendację Slow Food Polska. - Jest też i druga część naszego śniadania - dodaje Łukasz Rakowski. - To dania i produkty, jakie można znaleźć na śniadaniach na całym świecie, które przygotowywane są z najwyższą dbałością o jakość produktu. W ten sposób każdy z gości, bez względu na upodobania, znajdzie coś dla siebie. Nagroda, jaką otrzymał białostocki hotel, przyznawana jest za całokształt śniadań na podstawie opinii gości, które trafiają do Best Western Polska. - Jesteśmy niezwykle dumni z przyznanej nam nagrody, lecz nic nie jest dziełem przypadku - mówi Krzysztof Hryszko, menadżer restauracji. - To wynik wieloletniej ciężkiej pracy w celu podnoszenia jakości naszych śniadań.