
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w próbkach kału kur z fermy kur niosek i związane z tym ryzyko zakażenia jaj
Zagrożenie: Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach kału pobranych na fermie kur niosek o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym (WNI) 26111313, co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Jaja
Oznaczenie na skorupce – 3PL 26111313
Numery partii/ data przydatności do spożycia:
nr partii / data przydatności do spożycia: 30.09.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 01.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 02.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 03.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 04.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 05.10.2020
nr partii / data przydatności do spożycia: 06.10.2020
Producent – Gospodarstwo Rolne Ferma Drobiu Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec, WNI 26111313
Dystrybutor: Zakład pakowania jaj - Zakład Pakowania Jaj Fermy Drobiu Niewczas Tomasz Niewczas Tychów Nowy 60, 27 – 220 Mirzec WNI 26115902
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Starachowicach wydał w dniu 10.09.2020r. decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z rynku jaj wyprodukowanych na fermie od dnia pobrania próbek urzędowych kału (02.09.2020r.). Zakazał również wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Poinformował także właściwe terytorialnie Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne i przekazał listę odbiorców.
Stado (WNI 26111313), u którego w badaniach kału wykryto Salmonella Entritidis w dniu 14.09.2020r. dostarczono do ubojni drobiu, z której mięso zostanie przekazane do zakładu przetwórstwa i poddane obróbce termicznej gwarantującej wyeliminowanie wszystkich serotypów Salmonella.
Zakład Pakowania Jaj wprowadzający jaja do obrotu w dniu 15.09.2020 r. zamieści na stronie internetowej firmy informacje dla klientów dotyczącą partii wycofywanych jaj. Zakład dotarł do odbiorców, do których dostarczono jaja pochodzące od kur z fermy, w której stwierdzono Salmonella Enteritidis. Jaja wycofane z obrotu zostaną odebrane od kontrahentów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie pałeczek Salmonella Enteritidis w środowisku fermy kur niosek i związane z tym ryzyko zakażenia jaj
Zagrożenie:
Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis
w próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16), co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Jaja pakowane w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk
Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG
Numery partii/ daty minimalnej trwałości:
nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020
nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020
nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020
nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020
nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020
nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020
nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020
nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020
nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020
nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020
nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020
nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020
nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020
nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020
nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020
nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020
nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020
nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020
nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020
Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.
Zakład pakowania jaj - Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 25.08.2020 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu wskazanych powyżej partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.
Zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie ww. partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu w dniu 28 sierpnia 2020.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Ostrzeżenie publiczne dotyczące wyrobu do kontaktu z żywnością: Wycofanie produktu pn. „Granit talerz deserowy 20cm czarny NBC”
Zagrożenie:
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację ołowiu na poziomie, który może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Granit talerz deserowy 20cm czarny NBC
Marka: ALtOM DESIGN
Importer: Altom Sp. z o. o. sp. k. Roosevelta 116a, 62-200 Gniezno
Kod produktu/ numer partii: KZ/19/182
Kod kreskowy: 5907508109394
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Altom Sp. z o. o. sp. k. poinformowała swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i poprosiła o wycofanie produktu z obrotu i jego utylizację. Talerze objęte komunikatem, które znajdowały się w magazynie firmy Altom Sp. z o. o. sp. k. zostały zablokowane i przeznaczone do utylizacji.
Altom Sp. z o. o. sp. k. wraz z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać talerzy wskazanych w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Zobacz kolejne zdjęcia z wycofanymi produktami. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie jednej partii produktu pn. Chipsy bananowe, 250 g
W próbkach produktu badanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu benzo(a)pirenu (5,6 ± 1,1 µg/kg). Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny spożycie przedmiotowego produktu wiąże się z podwyższonym ryzykiem dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Chipsy bananowe, 250 g
Producent – BAKALLAND S.A., ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa
Numer partii: 5E.1903.53
Data minimalnej trwałości: 09.2020
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Białej Podlaskiej wydał decyzję administracyjną nakazującą wycofanie wskazanej partii produktu z obrotu handlowego. Ponadto pobrane zostały urzędowe próbki innych partii wyprodukowanych z tego samego surowca co partia kwestionowana w celu przebadania w kierunku wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych.
Firma Bakalland po otrzymaniu decyzji nakazującej wycofanie wskazanej partii niezwłocznie wszczęła procedurę wycofania z obrotu handlowego kwestionowanej partii produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.