Naukowcy mają ważne przesłanie dla osób, które stosują dietę bogatą w ultraprzetworzoną żywność, taką jak pakowane płatki zbożowe, mrożonki i słodycze. Okazuje się, że takie osoby mogą być bardziej narażone na depresję i stany lękowe niż ci, którzy jedzą mniej tej żywności. Mogą też być w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia spadku funkcji poznawczych.
Naukowcy wskazują zagrożenia
Frank Hu, Fredrick J. Stare, profesor żywienia i epidemiologii oraz kierownik Katedry Żywienia na Harvardzie oraz T.H. Chan ze School of Public Health, znaleźli się wśród ekspertów cytowanych w artykułach w New York Times na temat najnowszych dowodów.
- Zdecydowana większość [ultraprzetworzonej żywności] jest niezdrowa, a im więcej jej spożywasz, tym większe ryzyko wystąpienia różnych chorób – powiedział Frank Hu.
Cytowani naukowcy zasugerowali, że taka żywność może przyczyniać się do przewlekłego stanu zapalnego, który jest powiązany z wieloma problemami psychicznymi i fizycznymi. Jak wynika z artykułu, spożywanie zdrowej żywności, takiej jak dieta MIND, może przeciwdziałać negatywnym skutkom ultraprzetworzonej żywności.
Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie ponad 30 tysięcy dorosłych osób w wieku 45 lat i starszych. Całość trwała aż 11 lat. Następnie grupę podzielono na cztery, porównując osoby, które jadły żywność bardziej przetworzoną z tymi, które jadły tę "zdrowszą".
Na koniec badania 1108 uczestników miało udar, a u 768 zdiagnozowano zaburzenia funkcji poznawczych.
Dieta wpływa na nastrój
Hu dodał: „Dieta rzeczywiście wpływa na nastrój, ale jest też odwrotnie. Kiedy jesteś zestresowany, niespokojny lub przygnębiony, jesz więcej niezdrowej żywności, w szczególności ultraprzetworzonej o wysokiej zawartości cukru, tłuszczów i dodatków chemicznych.
Czym jest żywność przetworzona?
Żywność ultraprzetworzona powstaje w wyniku wielu procesów przemysłowych, często zawierają barwniki, emulgatory, aromaty i inne dodatki. Produkty UPF (ang. ultra processed foods) są zwykle wyjątkowo bogate w cukry dodane, sól i tłuszcz, za to mają niską zawartość witamin i błonnika.
To m.in. paczkowane wyroby ciastkarskie i przekąski, napoje gazowane, dosładzane płatki zbożowe, dania fast food, gotowe do spożycia posiłki.
Produkty UPF najczęściej zawierają modyfikowane chemicznie, tanie składniki. Dzięki zastosowaniu kombinacji smaków, kolorów, emulgatorów, zagęszczaczy i innych dodatków do żywności stają się jednak smaczne i atrakcyjne. Inną grupą są produkty najtańsze w swojej kategorii, które są kupowane jedynie dla niskiej ceny.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!
