Pierwszą w Polsce pizzę neapolitańską z włoskim certyfikatem zjeść można w Poznaniu!

Magdalena Baranowska-Szczepańska (aip)Zaktualizowano 
Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu w temperaturze powyżej 430 °C.
Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu w temperaturze powyżej 430 °C. Szymon Starnawski
Nie chrupie i nie ma na sobie wielu dodatków, pizza neapolitańska po wypieczeniu ma pulchne i aromatyczne ranty, ale środek jest cienki i wilgotny. Składa się ją jak kanapkę, jedząc rękami (od środka ku rantom). Te służą do zbierania pozostałości oliwy i sosu pomidorowego na talerzu. A zjeść ją można tylko w 600 restauracjach na świecie! Zrzeszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej z Włoch przyznało certyfikat numer 543 poznańskiemu lokalowi Forni Rossi.

To pierwsza i jedna z dwóch restauracji w Polsce (druga znajduje się w Krakowie), która serwuje taką właśnie oryginalną pizzę. Oryginalna pizza neapolitańska musi być wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i sera fior di latte, które jest robiona z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio. Mąka musi być typu 00, ciasto jest wytwarzane z użyciem drożdży. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko i wyłącznie rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona przez 60-90 sekund w piecu w temperaturze powyżej 430 °C.

Po wypieczeniu ranty powinny być pulchne i aromatyczne, a środek cienki i wilgotny. W 2009 pizza "neapolitańska" została zastrzeżona przez Komisję Europejską jako wyrób tradycyjny. Pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury. Chronologicznie najstarszą pizzą neapolitańską jest „mastunicola” (smalec, ser, bazylia), która powstała ok. 1660 r., następnie „marinara” ok.1750 r. i „margherita” ok. 1850 r. a z dodatkiem bazylii w 1889r. Podstawą smaku pizzy neapolitańskiej są oryginalne produkty, odpowiedni piec oraz mistrzowska ręka kucharza. Pizzeria Forni Rossi w Poznaniu jest 543 lokalem z certyfikatem AVPN na świecie. Przygotowuje ją mistrz pizzaiolo - Marcin Grabowski, który po stażu w Neapolu zdał egzamin i został Master Pizzaiolo zdobywając najwyższy stopień wtajemniczenia. Ma teraz uprawnienia pozwalające szkolić pizzaiolo w sztuce przygotowywania pizzy neapolitańskiej.

Stowarzyszenie VERACE PIZZA NAPOLETANA (Prawdziwa Pizza Neapolitańska) zostało założone w czerwcu 1984 r. w Neapolu. Jego misją jest promowanie i rozprzestrzenianie we Włoszech i na świecie prawdziwej pizzy neapolitańskiej. W 1984 r. Antonio Pace opisał precyzyjne receptury przygotowania i wyrabiania pizzy neapolitańskiej, podpierając się doświadczeniem wielu doświadczonych pizzaiolo z Neapolu, tworząc tym samym regulamin AVNP. Na początku funkcjonowania stowarzyszenie liczyło 20 członków. Wszyscy byli właścicielami znanych, tradycyjnych restauracji w Neapolu; m.in. Antonio Aversano – restauracja „ Don Salvadore”, Lelo Surace – restauracja „Mattozzi”. Obecnie do stowarzyszenia zaczęły przystępować pozostałe lokale z Neapolu, Włoch i całego świata. Jest ich prawie 600.

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3