
Lubuskie należy do województw, gdzie winnice rozwijają się wyjątkowo dobrze.

7 marca 2022 r. weszła w życie Ustawa z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2022 r. poz. 24).
Dotychczasowa ewidencja producentów wina i przedsiębiorców niebędących producentami wina, wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej prowadzona w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa (KOWR), na podstawie ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz.U. z 2020 r., poz. 1891) – dalej zwana „ewidencją producentów wina”, została zastąpiona ewidencją winnic oraz wykazem producentów wina zamierzających wyrabiać wino w danym roku winiarskim.

Zgodnie z nową ustawą producent wina zamierzający wyrabiać wino z winogron w danym roku winiarskim, niezależnie od kraju pochodzenia tych winogron, zobowiązany jest poinformować Dyrektora Generalnego KOWR o tym zamiarze nie później niż na dwa tygodnie przed rozpoczęciem produkcji wina, lecz nie później niż do dnia 15 września danego roku winiarskiego. Zgłoszenia należy dokonywać na każdy rok winiarski oddzielnie.

Winnica w województwie lubuskim. Producent wina, który wyrabia wino lub moszcz winogronowy z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zobowiązany jest wykorzystywać do wyrobu wina lub moszczu winogronowego wyłącznie winogrona pozyskane z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic.