Produkcja wina w Polsce ma być łatwiejsza dzięki nowym przepisom. Rośnie powierzchnia upraw winorośli

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Winnica w województwie lubuskim. Producent wina, który wyrabia wino lub moszcz winogronowy z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zobowiązany jest wykorzystywać do wyrobu wina lub moszczu winogronowego wyłącznie winogrona pozyskane z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic.
Winnica w województwie lubuskim. Producent wina, który wyrabia wino lub moszcz winogronowy z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zobowiązany jest wykorzystywać do wyrobu wina lub moszczu winogronowego wyłącznie winogrona pozyskane z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Rynek produkcji wina w Polsce rośnie, co pokazują najnowsze dane Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Poszerza się grono rolników, którzy decydują się na uprawę winorośli. W roku gospodarczym 2021/2022 zajmowały już ponad 619 hektarów, jeszcze 10 lat temu było to zaledwie... 51 ha. Produkcję wina mają ułatwić zmienione przepisy.

Nie tylko ci, którzy już mieli winnice, poszerzają je. Do grona producentów wina dołączają kolejni. Na liście KOWR jest ich 380, a dekadę temu ewidencja wskazywała na zaledwie 26, wskazują dane opublikowane 15 marca 2022 r.

Zmieniający się klimat i odmiany dostosowane do polskich warunków sprawiają, że wino w kraju produkujemy z powodzeniem. Do tego wsparciem jest moda na lokalność, także konsumencką, dlatego na jarmarkach nie trudno o stoisko z regionalnym winem, nie tylko z winogron.

Powierzchnia winorośli uprawianych w Polsce (w ha)

  • 2009/2010 - 36,01 ha
  • 2011/2012 - 51,28 ha
  • 2013/2014 - 99,49 ha
  • 2014/2016 - 134,35 ha
  • 2016-2017 - 221,23 ha
  • 2018/2019 - 394,84 ha
  • 2019/2020 - 475,35 ha
  • 2020/2021 - 564,34 ha
  • 2021/2022 - 619,37 ha

Zbiory winogron w roku gospodarczym 2021/2022 wyniosły 28,8 tys. kwintali, w tym większość to winogrona białe (ponad 19 tys.). Wielkość produkcji wina w hm wyniosła wówczas blisko 17,8 hl wina, w tym 11,7 hl wina białego.

Sprzedaż w danym roku gospodarczym (jeszcze nie ma danych z roku 2021/2022)

  • 2010/2011 - 247,88 hl
  • 2012/2013 - 276,79 hl
  • 2013/2014 - 802,82 hl
  • 2015/2016 - 2 124,82 hl
  • 2018/2019 - 6 374,40 hl
  • 2019/2020 - 7 108,77 hl
  • 2020/2021 - 8 674,84 hl

- Wprowadzenie uproszczonych zasad działalności w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich niewątpliwie przyczyni się do rozwoju winiarstwa w Polsce - uważa Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Łatwiejsza ma być sprzedaż, uproszczony zostaje system certyfikacji.

Zmiana przepisów dotyczących produkcji wina w Polsce

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa omawia nowe warunki dla branży winiarskiej w Polsce. Zmiany wprowadza Ustawa z 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich. Ustawa weszła w życie 7 marca 2022 r. Celem jest kompleksowa regulacja zagadnień dotyczących wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich oraz organizacji rynku wina w Polsce.

Ustawa wprowadza następujące zmiany dla branży:

  • Podmioty wyrabiające do 100 tys. litrów wina rocznie będą mogły produkować wino z zakupionych winogron (w ilości do 50 proc.) pochodzących z upraw winorośli z obszaru województwa, w którym ma miejsce wyrób wina oraz powiatów sąsiadujących z tym województwem, bez konieczności uzyskiwania wpisu do rejestru przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.
  • Zniesione zostaną niektóre obowiązki zgłaszania czynności związanych z produkcją wina do instytucji kontrolnych.
  • Zostanie w znacznym stopniu uproszczony dotychczasowy system certyfikacji wina rocznikowego i odmianowego.
  • Wszystkich producentów wina będzie dotyczył obowiązek poinformowania Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR) o produkcji wina w danym roku gospodarczym. Takie zgłoszenie będzie trzeba przekazać do 15 września.
  • Dodatkowo utworzona będzie ewidencja winnic, czyli wszystkich upraw winorośli w Polsce, z winogron, których będą mogły być wyrabiane wina.
  • Będą wprowadzone usprawnienia w funkcjonowaniu rynku wina dzięki utworzeniu elektronicznego system obiegu dokumentów pomiędzy instytucjami kontrolnymi.
  • W ustawie określone zostały ułatwienia dla podmiotów, które chcą rozpocząć produkcję lub rozlew wyrobów winiarskich. Przewidziano szereg usprawnień dla rejestracji tego typu działalności.
  • Zostaną uproszczone wymagania dotyczące uzyskiwania wpisu do rejestru przez producentów fermentowanych napojów winiarskich wyrabianych z surowców uzyskanych głównie we własnym gospodarstwie w ilości nie większej niż 100 tys. litrów rocznie.
Winnica w województwie lubuskim. Producent wina, który wyrabia wino lub moszcz winogronowy z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium
Winnica w województwie lubuskim. Producent wina, który wyrabia wino lub moszcz winogronowy z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zobowiązany jest wykorzystywać do wyrobu wina lub moszczu winogronowego wyłącznie winogrona pozyskane z upraw winorośli wpisanych do ewidencji winnic. Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
  • Ułatwiona będzie również sprzedaż takich wyrobów oraz wina przez drobnych producentów, ponieważ zostanie zniesiony obowiązek posiadania zezwoleń na sprzedaż hurtową.
  • Dużą zmianą jest powierzenie prowadzenia rejestru przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich Dyrektorowi Generalnemu KOWR.
  • Ustawa wprowadza nowe definicje fermentowanych napojów winiarskich, np. cydr aromatyzowany, cydr lodowy, wino miodowe, a także podnosi wymagania jakościowe dla niektórych kategorii produktów. Takie zmiany pozwolą na rozwój możliwości produkcyjnych polskich producentów i lepsze dostosowanie się do wymagań rynku.
  • Zmniejszone będą obciążenia administracyjne, a zwiększona konkurencyjność wyrobów winiarskich.

Źródło: KOWR

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Produkcja wina w Polsce ma być łatwiejsza dzięki nowym przepisom. Rośnie powierzchnia upraw winorośli - Strefa Agro

Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu