Spis treści
Fasola szparagowa: cena na początku sezonu 2024
Szczyt sezonu na fasolę szparagową w Polsce przypada na lipiec i sierpień. Mowa o tej sianej do gruntu i uprawianej bez osłon. Szklarniowe zbiory są dostępne już w maju, pierwsze pojawiły się jeszcze mniej więcej w połowie kwietnia. Jednak pierwsza cena przyprawiała o zawrót głowy.
Teraz powoli spada, a w połowie maja kilogram żółtej fasolki w sieci marketów kosztował 49,99 zł. To nadal dużo, a jednak odczuwalnie mniej w porównaniu ze stawkami sięgającymi blisko 90 zł, gdy w kwietniu na rynkach pojawiły się w sprzedaży pierwsze dostawy krajowego warzywa.
Na Rynku Hurtowym Bronisze fasola szparagowa krajowego pochodzenia w poniedziałek 20 maja kosztuje 30-40 zł za kilogram. Średnia cena od piątki spadła o 1 zł. W ciągu tygodnia o 5 zł, z 40 do 35 zł/kg. 6 maja średnie stawka wynosiła 45 zł, 29 kwietnia - 55 zł.
Fasola "Piękny Jaś" na targowiskach w Małopolsce kosztuje 20-28 zł/kg (notowania Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego 13019.05.2024).
Chcesz mieć tanią fasolkę? Wysiej w ogródku albo na balkonie
Fasola należy do lubianych roślin strączkowych i chętnie uprawianych w przydomowych ogródkach i na działkach. Tak w Polsce, jak i na świecie. W Polsce dominuje uprawa fasoli zwykłej i wielokwiatowej. Więcej o uprawie przeczytasz tu: Fasola szparagowa: kiedy siać? Optymalny terminy wysiewu fasoli dla znakomitych zbiorów.
Od autorki: Fasola jest dość łatwa w uprawie i urośnie nawet w donicy na balkonie, co wypróbowałam. Siana co kilka tygodni pozwala na zbiory przez całe lato. Pamiętaj o podlewaniu i nie wystawianiu - w przypadku donicy - na najostrzejsze letnie słońce, szybko uschnie.
Fasola szparagowa - dlaczego warto jeść?
Rodzina roślin bobowatych, znana również jako motylkowate, skrywa w swych szeregach mnóstwo pysznych i odżywczych roślin strączkowych. Do grona tych skarbów należą między innymi fasola w różnych odmianach, soja, groch, soczewica, ciecierzyca oraz bób.
Te dary natury możemy spożywać na dwa sposoby. Pierwszym z nich są owoce, czyli strąki, które w całości traktujemy jako warzywo. Przykładem są fasola szparagowa i groszek cukrowy. Drugą opcją są nasiona, które po wyłuskowaniu stają się bazą dla wielu dań.
Rośliny strączkowe to nie tylko źródło pyszności, ale i skarbnica wartości odżywczych. Zawierają one m.in. białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas, magnez i żelazo. Dzięki temu stanowią one ważny element zdrowej i zbilansowanej diety.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
